slika

Hoće li euro dobiti digitalnu verziju?

  30/09/2022Digitalni euro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje njemačka centralna banka.

Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocijenio je u ponedjeljak da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.

“Zato se zalažem i za to da se sistem eura aktivno uhvati u koštac sa transformacijom novca i da nastavi sa ispitivanjem mogućnosti upotrebe digitalnog novca u centralnoj banci,” rekao je Nagel na skupu u organizaciji banke u Frankfurtu.

Nagel je naglasio da bi “uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svijet, dakle digitalnog novca centralne banke, bilo nova stepenica u razvoju državne valute posle kovanica i novčanica.”

“Digitalni novac centralne banke i prateća infrastruktura mogu da budu važna dopuna dosadašnjim opcijama plaćanja,” rekao je predsjednik Bundesbanke.

Čuvari valute eurozone već izvjesno vrijeme ispituju uvođenje digitalne varijante eura. Sredinom jula prošle godine Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da pripreme ubrza i započne dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitivati i tehnologija i zaštita podataka.

To ipak ne prejudicira konačnu odluku o uvođenju digitalnog eura, koji bi u svakom slučaju bio samo dopuna, a ne zamjena za gotovinu.

Član Savjeta direktora ECB Fabijo Paneta izjavio je na sastanku Bundesbanke da je cilj projekta digitalnog eura da se obezbijedi sidro za stabilnost monetarnog i platnog sistema.

“Želimo da obezbijedimo da novac centralne banke ostane generalno na raspolaganju i da svugde u eurozoni može da se koristi za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, nego i kao digitalni novac,” rekao je Paneta.

Angažman na projektu digitalnog eura je odgovor centralnih banaka eurozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta, poput bitcoina i etera.

Velika razlika je što bi digitalni euro bio pod nadzorom centralne banke, koja se brine za njegovu stabilnost. I druge monetarne banke u svijetu bave se mogućnošću razvoja digitalnog novca.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV