slika

Šta su kamatne stope i šta utiče na njihovo kretanje?

  23/09/2022Šta su kamatne stope?

Kamatne stope trošak su pozajmljivanja novca i zato se katkad kaže da su »cijena novca«.

Želite li da vam banka odobri kredit, prvo morate postići dogovor o kamatnoj stopi, koja je obično godišnja stopa. Uzmimo kao primjer da ste pozajmili 10.000 EUR po godišnjoj stopi od 3 %. To znači da ćete banci, osim otplate kredita, platiti 300 EUR godišnje. Kamatna stopa u suštini je ono što banka naplaćuje za pozajmljivanje novca.

Kamatne stope primjenjuju se i na štednju: kamate su novac koji banka plaća za štednju, tj. za »pozajmljivanje« novca od vas. Uzmimo kao primjer da ste položili 1.000 EUR na štedni račun po godišnjoj stopi od 2 %. Na kraju godine dobit ćete kamatu u iznosu od 20 EUR.

Kretanje kamatnih stopa koje banke nude pojedincima i preduzećima obično je usklađeno s kretanjem stopa koje određuje ESB, ali na njega utiču i drugi čimbenici. U tržišnoj ekonomiji, kakvo je ono u eurozoni, na stope utiče i ponuda kredita i potražnja za njima. Drugim riječima, na njih utiče koliko preduzeća i pojedinci žele da troše i ulagati te koliko je kredita dostupno.

Po tome su krediti slični drugim proizvodima i uslugama. Na primjer, ako mnogi žele kupiti hljeb, a nema ga dovoljno, cijene će porasti.

Isto vrijedi za kamatne stope: kada preduzeća i pojedinci žele da troše i ulažu, ali ne mogu jednostavno podignuti dovoljno kredita, kamatne stope rastu zato što je dostupno manje kredita. Drugim riječima, pozajmljivanje poskupljuje. U suprotnom slučaju, kada je u bankama mnogo štednje i u ekonomiji mnogo novca, koji se obično naziva likvidnošću, stope su uglavnom niske.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV