slika

ECB objavila do sada najveće povećanje referentne kamatne stope

  09/09/2022Evropska centralna banka je u objavila svoje najveće povećanje kamatne stope u istoriji u pokušaju da uguši rekordnu inflaciju širom eurozone, pa su tri ključne kamatne stope povećane za 75 baznih poena.

“Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko prilagodljivog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će obezbijediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od 2 odsto”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora banke.

Tržištima je takođe naglašeno da “u narednih nekoliko sastanaka Upravni odbor očekuje da će dodatno povećati kamatne stope kako bi ublažio tražnju i zaštitio se od rizika stalnog pomjeranja inflacionih očekivanja naviše”.

Upravni odbor je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 75 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 1,25%, 1,50% i 0,75% respektivno, i to od 14. septembra 2022. godine.

Ovim potezom ECB sledi politiku američkih Federalnih rezervi koje su izvele dva velika povećanja stope od 0,75 poena u junu i julu. Takođe, dolazi nešto više od mjesec nakon što je ECB izvršila svoje prvo povećanje u posljednjih 11 godina za 0,5 odsto, što je više od očekivanog.

Glavni mandat centralnih banaka je da drže inflaciju pod kontrolom, a jedan od glavnih alata koji im stoje na raspolaganju su kamatne stope pomoću kojih mogu da učine troškove zaduživanja — a samim tim i potrošnje i ulaganja — ili jeftinijim ili skupljim kako postaju manji ili viši. Time će komercijalnim bankama skuplje da pozajmljuju novac.


Međutim, postoji rizik da bi povećanje kamatnih stopa moglo dovesti do sporijeg rasta jer potrošači i preduzeća odlažu potrošnju.

Inflacija u 19 zemalja eurozone dostigla je rekordnih 9,1 odsto prošlog mjeseca, usljed porasta cijena energenata, a posebno gasa.

Frankfurtska institucija, koja pokušava da zadrži inflaciju na oko 2%, navela je u svom posljednjem kvartalnom biltenu prognoze da bi inflacija trebalo da počne da se smanjuje u drugoj polovini ove godine, ali predviđa da će dostići 3,5% u 2023. i 2,1% u 2024. godini.

U međuvremenu, očekuje se da će ekonomski rast ostati prigušen ove godine i da će se blago povećati sljedeće godine.

Pozivi da se ECB pridruži američkim Federalnim rezervama u agresivnijem podizanju kamatnih stopa pojačali su podaci iz eurozone koji pokazuju da je inflacija u avgustu porasla na rekordnih 9,1 odsto, dok je nezaposlenost pala na rekordno niskih 6,6 odsto.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV