slika

Tražite kredit? Evo čemu služi EKS, a čemu NKS

  26/08/2022Banke se neprekidno utrkuju koja će dati ponudu po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurenciju.

Kako bi njihova ponuda izgledala bolje u odnosu na ponudu konkurencije, banke se u promociji svojih ponuda koriste marketiškim trikovima i u prvi plan ističu vrijednost NKS ili EKS stope. Takve ponude izgledaju primamljivo, ali u isto vrijeme i zbunjujuće za većinu građana.

“NKS je nominalna kamatna stopa tj. osnovna kamata koja predstavlja cijenu kredita. Njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu. Međutim, tržišna borba za klijenta i razvijene marketing metode su nam donijele dosta varijacija na temu kreditnih proizvoda pa sada imate kombinovanje kredita sa tekućim računom, kreditnom karticom, osiguranjem”, kaže Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica.

“Pored toga, često će uslov za dobijanje kredita biti i dodatne aktivnosti koje predstavljaju trošak: izvještaj kreditnog biroa, procjena nekretnine, osiguranje kredita i drugo. Upravo to povećava cijenu koju ćete na kraju platiti. Tako NKS gubi smisao, jer pored osnovne cijene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove. Tada na scenu stupa EKS tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cijenu koštanja kredita sa svim pratećim troškovima. EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa i izaberite ponudu koja nudi najmanji EKS”, objašnjava Uzelac.


On takođe ističe da je potrebno da prethodno definišite koliki iznos vam treba i koliko dugo biste ga otplaćivali a zatim isto pitanje postavite u više banaka. To možete uraditi lično, telefonski, mailom…

“Dodatno, ukoliko imate bolju ponudu – napomenite je. Iznenadićete se kada na to odreaguju sa još povoljnijom ponudom”, kaže Uzelac.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV