slika

Tri zamke kojih treba da se pazite kada uzimate stambeni kredit

  12/08/2022Ukoliko razmišljate o rješavanju stambenog pitanja, sigurno vam se po glavi “mota” i podizanje kredita. Kao i u svakom vidu zaduživanja, postoje određene “zamke” na koje treba paziti, a na koje vam banke uglavnom neće skrenuti pažnju. Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva Dejan Gavrilović objasnio je za sajt Nova.rs u čemu treba biti oprezan i koje su tri ključne zamke.

Gavrilović objašnjava da je podizanje stambenog kredita kompleksna odluka koja zahtijeva poklapanje niza paramtera. Stoga, ističe da postoje uslovi koji bi trebalo da se poklope da biste bili sigurni da ste u mogućnosti da podignete kredit.

– Prvi uslov je stabilnost primanja, odnosno radnog mjesta, kao i odgovarajuća primanja – objašnjava Gavrilović.

Drugi faktor koji treba da uzmete u razmatranje prilikom podizanja kredita jeste visina kamatne stope, kao i cijene nekretnina, a idealno bi bilo da obje ove stavke budu što niže.

– To ujedno mogu biti i potencijalne zamke – kaže on.

Gubitak posla

U slučaju gubitka posla ili smanjenja prihoda, dužnik dolazi u situaciju da ne može redovno da otplaćuje kredit. Ovakva situacija može da dovede do raskida ugovora, kao i prodaju nekretnine zbog koje je kredit prvenstveno uzet.

Niska kamatna stopa

Kako Gavrilović kaže za Nova.rs, iako niska kamatna stopa jeste dobra, ona takođe može biti zamka.


– Stambeni krediti su duže ročnosti, u prosjeku oko 20 godina. Gledajući taj period unazad, vide se drastične oscilacije u kamatnim stopama, koje su se prije desetak godina kretale oko 5 do 6%, a pre 15 godina čak i više. Vrijednost euribora je pre 17 godina iznosila i do 5%, danas je 0,7, što znači da postoji prostor za njegov rast, što se i dešava, a to znači povećanje rate i moguće poteškoće u otplati – objašnjava Gavrilović.

Visoka cijena nekretnina

Prema Gavrilovićevim riječima, ovo je takođe jedna od zamki. Kako smo svi svjedoci da cijene nekretnina mogu da osciliraju, kupovina stana na vrhuncu vrijednosti nekretnina kasnije može da se pokaže kao loša investicija ukoliko cijene padnu, što se, prema njegovim riječima, dešavalo nekoliko puta u poslednjih 20 godina.

– Ali, može biti i obrnuto, što može donijeti korist dužniku – kaže on.

Kako odabrati banku?

Kada procijenite da imate stabilan posao i da vam visina kamatne stope i cijene nekretnina odgovaraju, postavlja se pitanje kako odabrati banku u kojoj ćete se zadužiti. Kako objašnjava Gavrilović, tada se banka čiji ćete klijent postati razmatra na osnovu kamata koje banke nude, cijene kredita, ali i ostalih troškova.

– Tu spadaju troškovi notara, hipoteke, ovjera, procjenitelj, i tako dalje. Međutim, ovi troškovi su uglavnom isti od banke do banke, tako da poređenje ponuda ovde nije bitno – zaključio je Gavrilović.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV