slika

Bankarski kliring - njegovo značenje i važna funkcija?

  03/08/2022Možda smo više puta čuli te termine "Kliring banke".  U ovom članku ćemo objasniti njegove važne funkcije, primjenu i značenje.

 

Bankarski kliring

 

Bankovni kliring su sve one funkcije koje se stieču od trenutka kada je transakcija primljena do njenog finaliziranja. Takođe ispunjava važan zadatak pružanja komercijalnih informacija kompanijama i finansijskim subjektima prema istoriji svojih klijenata.

 

Važno je istaći da je kliring bitan i odlučujući element u bankarskom postupku zbog brzine njegovog poslovanja prilikom finalizacije transakcije.

 

Za izvođenje ove procedure potrebno je uzeti u obzir sljedeće procese, koji su detaljno opisani u nastavku:

 

Izvještavanje

Procjena rizika

Podmirenje nastalih troškova

Porezi

Kontrola

 

Da bismo nastavili sa razvojem ove teme, moramo uzeti u obzir značenje Clearing House-a, pojma koji ide ruku pod ruku sa bankarskim kliringom.

 

Klirinška kuća je organizacija čija je misija da nadgleda i garantuje rad kreditnih institucija, investitora i drugih finansijskih agenata, kako bi oni mogli da obavljaju svoje bankarske transakcije putem plaćanja, kliringa i poravnanja između njih sigurno, efikasno i efektivno.

 

Preko klirinške kuće, sve operacije koje se obavljaju između finansijskih subjekata svode se na jedno stanje (dužnik ili povjerilac).

 

POVEZANI UNOS

 

Kako uplatiti depozit na bankomatu

Bankovni kliring je proces kojim banke pokušavaju da izvrše svoje transakcije prenosa i nadoknade između njih. Kako to funkcionira: klijent polaže ček iz druge banke na svoj bankovni račun. Banka koja primi ček mora otići u klirinšku kuću i mora zamijeniti navedeni ček za onaj koji je izdat protiv vaše institucije. U slučaju da u toku procesa Klirinška kuća ne ovlasti nijedan dokument, kompenzacija neće biti izvršena.

 

Praćenje čekova u ovoj vrsti procesa se vrši zahvaljujući kodu banke ili broju koji se pojavljuje na svakom čeku radi lakšeg prepoznavanja. Drugim riječima, riječ je o sigurnom procesu koji, iako traje nekoliko sati, omogućava da se ove operacije ispravno izvedu i da se evidencija svakog klijenta ispravno validira. Ako želite da saznate nešto više o ovoj zanimljivoj temi, pozivam vas da pogledate naš link  Šta je Cirbe?

 

Mi se kao klijenti ne miješamo u proces bankovnog kliringa, ali ono što moramo imati na umu je da su za nas bitni i uslovi i poslovanje, jer smo sastavni dio finansijskog sistema.

 

Termini u kojima ćemo vidjeti prihode na našem računu će varirati u zavisnosti od toga da li je entitet isti, u ovom slučaju će to biti 24 sata, ako su entiteti različiti 48 sati i ako zemlje pripadaju različitim vremenskim zonama za koji pojam može biti veći od prethodnih.

 

Da bi se razjasnila svaka sumnja koja može postojati u vezi sa funkcionisanjem bankarskog kliringa, potrebno je istaći da je to skup transakcija koje se sprovode između banaka i/ili finansijskih subjekata koji dovode do realizacije novca, dokumenata, čekova i dr. , sa jedinim ciljem zaštite integriteta i sigurnosti kupaca.

 

Klirinški sistemi ili bankarski kliring pružaju kombinaciju najnaprednijih tehnika dizajniranih za zaštitu članova i klijenata budućih tržišta. Metode koje se koriste za razvoj ovih sistema sastoje se od bezbrojnih renoviranja od njihovog početka koristila su tržišta.

 

Stvaranjem klirinških kuća, i kroz njihove implementirane zaštite, postignut je željeni cilj: obezbjeđivanje ujednačene i kontinuirane zaštite od kršenja ugovora, garantujući poslovanje učesnika.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV