slika

Bankama u eurozoni prijete gubici od 70 milijardi eura

  08/07/2022Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u zoni eura suočavaju sa udarom od 70 milijardi eura (71 milijarda dolara) zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promjena širom raznih industrija.

Ova cifra obuhvata kreditne i tržišne gubitke prema najgorem scenariju, koji uključuje suše, velike vrućine i poplave, saopštila je danas ECB, sa sjedištem u Frankfurtu.

U izvještaju se upozorava da ovaj rezultat „značajno potcjenjuje” stvarne rizike vezane za globalno zagrijevanje, djelimično zato što klimatski šokovi nijesu praćeni opštim ekonomskim padom i jer su ograničeni na specifične portfelje.

ECB je, takođe, otkrila da 60 odsto banaka još nema finansijski okvir za klimatske rizike. Većina zajmodavaca ne uključuje klimatski rizik u svoje modele procjene kreditnog rizika, a samo jedna od pet banaka uzima u obzir taj faktor prilikom odobravanja kredita.

„Banke u eurozoni moraju hitno da pojačaju napore za mjerenje i upravljanje klimatskim rizikom, popunjavajući trenutne praznine u podacima i usvajajući dobre prakse koje su već prisutne u sektoru”, izjavio je Andrea Enrija, predsjednik Nadzornog odbora ECB.

Ukupno 104 banke u eurozoni učestvovale su u klimatskom stres testu koji je bio prilika za učenje i za banke i za regulatore. Ipak, rezultati testa su daleko blaži nego što su mnoge banke očekivale i finansijska industrija ih već koristi za lobiranje protiv nastojanja nekih zvaničnika ECB koji traže da zajmodavci odvoje više novca za pokrivanje klimatskih rizika.

Prošlogodišnji tradicionalni bankarski stres test, koji je simulirao ekonomske šokove i uzeo u obzir uticaj pandemije, pokazao je da je 50 banaka bilo izloženo riziku od kreditnih i tržišnih gubitaka u iznosu od skoro 400 milijardi eura, prenio je Tanjug.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV