slika

Kako da vaša porodica uvek bude finansijski zdrava

  06/06/2022 

 

Zdravlje je, bez sumnje, najveće bogatstvo. Poznata je izreka: zdrav čovek ima mnogo želja, bolestan samo jednu – da ozdravi. Tek kada prvi put osjetimo posljedice narušenog zdravlja, postajemo svjesni da bolest zadaje teške fizičke, mentalne i finansijske udarce i da zdravlje nikada ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Griješimo što zdravlje postaje prioritet tek kada, nažalost, počnemo da ga gubimo.

 

Kada govorimo o zdravlju, najčešće mislimo na fizičko zdravlje. Veoma je važno da tokom cijelog života brinemo o sebi, o svom životnom stilu, zdravoj ishrani, aktivnostima, te da održavamo kondiciju. Sve će ovo doprineti da zlatne godine dočekamo zdravi i spremni za nove avanture. Danas se sve više govori i o mentalnom zdravlju, trudimo se da skinemo stigmu, tako da tema mentalnog zdravlja i psihičkih problema više ne bude tabu. Jasno je da je u zdravom tijelu zdrav duh, te je optimalno fizičko i mentalno zdravlje, ključno za život sa što manje briga. Slabije se priča o socijalnom, emocionalnom i finansijskom zdravlju. Socijalno i emocionalno zdravlje blisko je povezano sa mentalnim – tiče se zdravih i zrelih odnosa sa okolinom. Ljudima, jednostavno, nije u psihi da žive kao pustinjaci. Za naše optimalno mentalno funckionisanje, neophodna je interakcija sa drugim ljudima. Naravno, nećemo na isti način interagovati sa kolegom ili klijentom na poslu i sa najbližom porodicom, ali je veoma važno da budemo sposobni i spremni za otvorenu i smislenu komunikaciju. S tim u vezi, kada smo emocionalno zdravi i zreli – živimo u skladu sa svojim osjećanjima, sposobni smo da ostvarimo povezanost s drugim ljudima, te da iskažemo svoja osjećanja na primjeren načinKada smo socijalno i emocinalno zreli, sposobni smo da funkcionišemo u modernom društvu.

 

Finansijsko zdravlje pojedinca nešto je teže objasniti, budući da simptome urušavanja finansijskog stanja ne možemo da opišemo kroz akutni ili hronični bol. Međutim, finansijsko zdravlje pojedinca će u ogromnoj mjeri uticati na finansijsko stanje cijele porodice – odnosno uticaće na porodični budžet. Riječ je o “bolesti” koja se veoma lako širi i koja pogađa cijelo domaćinstvoNarušeno finansijsko zdravlje će sigurno uticati i na mentalno, pa i na fizičko zdravlje pojedinca, ili čak čitave porodice. Naime, finansijski teret i zaduživanje predstavljaju veliko breme i veliku brigu. Eksperti su davno pronašli vezu između fizičkog i mentalnog zdravlja, pa se često možemo susresti sa dijagnozama psihosomatskih bolesti – telesnih bolesti izazvanih psihičkim uzrocima. Postoji spona između fizičkog i psihičkog zdravlja i finansijskih poteškoća. Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti, jeste da fizičko i mentalno zdravlje moraju biti u balansu, ali da nepovoljno finansijsko stanje zaista može narušiti uspostavljenu ravnotežu.

 

Većina bolesti napada podmuklo i bez najave. Povezanost između fizičkog, mentalnog i finansijskog zdravlja je prilično očigledna – čak i ako je bolest izlečiva, usled nedostatka finansijskih sredstava, lijek ponekad postaje nedostupan. Ako ne postoji razrađen plan za “crne dane” i razrađen finansijski odgovor na pitanje “šta ako”, bolnički i računi lečenja ponekad nas mogu dočekati nespremne. U trenucima kada bi put ka ozdravljenju trebalo da bude prvi i jedini fokus – gomilaju se računi, dok se, na posletku, kompletno liječenje ne obustavi zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ukoliko brigu o mogućem oboljenju ostavimo za trenutak kada do bolesti zaista i dođe, propuštamo bezbroj mogućih prilika da sebi i svojim najbližima finansijski olakšamo teške trenutkeAko se na vrijeme pobrinemo za potencijalne zdravstvene i finansijske probleme, unaprijed naoružani ćemo se suočiti s problemima koji nas zaista zaskoče iz zasjede.

 

Svi smo, barem jednom u životu, pokušali da “prevarimo virus”, pa smo kijavicu vukli mjesecima, umesto da smo jednostavno uzeli par dana bolovanja. Opravdanje za ovakvo ponašanje naći ćemo u vrtoglavom tempu života – deluje nam da smo u zaostatku sa obavezama već na samom početku dana. Koliko je vrijeme kojim raspolažemo zaista dragocjeno i koliko je važno da ponekad ipak zastanemo, osvrnemo se oko sebe i duboko udahnemo, često shvatamo tek kada bolest prijeti da nam to dragoceno vrijeme oduzme. Slično je i sa finansijskim zdravljem –naučili smo da krpimo i ušivamo, lijepimo flastere na duboke rane i liječimo simptome umjesto uzroke bolesti. Kako se koji simptom i koja briga pojave, tako pokušavamo da ih zabašurimo i nadamo se da još neko vrijeme neće promoliti svoju ružnu glavu. Najlakši način da prelepimo flaster na ozbiljnu finansijsku ranu, jeste da se dugoročno zadužimo kod banaka. Na ovaj način ćemo zaista trenutno rešiti jedan problem, ali ćemo jednu brigu samo zamijeniti drugom. Živjeti tako što ne pronalazimo koren problema, nego se trudimo da bez plana održimo glavu iznad vode, jedan je od najvećih rizika koje ćemo podnijeti – i kao pojedinac i kao porodica

 

Istina je da narušavanje fizičkog, mentalnog, pa ni finansijskog zdravlja – ne možemo predvidjeti. Međutim, možemo na vrijeme da se pripremimo i na vreme da osmislimo trajno rešenje, a ne da se usputno oslanjamo na “finansijske flastere”Ukoliko se zaista trudite da što duže budete zdravi, aktivni i sposobni da pomognete onima do kojih vam je najviše stalno, ne trudite se dovoljno ako niste razmotrili ideju životnog osiguranja. Riječ je o zaista trajnom rješenju, koje donosi finansijsko zdravlje vama, ali garantuje i finansijsko zdravlje vaše porodice. Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV