slika

Kineski juani sve popularniji na ruskom deviznom tržištu

  01/06/2022Potražnja za kineskim juanima na ruskom tržištu deviza porasla je nakon uvođenja sankcija, izvijestila je ruska centralna banka, signaliziravši da bi mogla poduprijeti taj trend negativnim kamatama na pologe u eurima i dolarima.

“Na deviznom tržištu sankcije (uvedene Rusiji) potaknule su, između ostalog, pojačanu upotrebu valuta koje funkcionisaju kao alternativa dolaru i euru”, utvrdila je ruska centralna banka u izveštaju o finanasijskoj stabilnosti, poimence izdvojivši kineski juan, piše Seebiz.

Udio deviza u pasivi ruskih banaka smanjio se u poslednje vrijeme budući da su klijenti ubrzano povlačili novac s deviznih računa dok je njihov udio u aktivi banaka porastao, izvijestila je centralna banka.

Dodali su i da bi mogli spustiti kamatne stope na depozite u eurima i dolarima u negativno područje kako bi ubrzali taj trend.


Udio deviza u imovini domaćinstava, uključujući dionice i štednju, bio je krajem prošle godine relativno stabilan i iznosio je 22 odsto, navodi centralna banka, dodavši da ga ne planira ciljanim mjerama smanjivati.

Procjenjuje i da bi nakon zamrzavanja ruskih deviznih i zlatnih rezervi u SAD-u i EU i rasprava o njihovoj mogućoj zapleni centralne banke, posebno u Aziji i na Bliskom istoku, mogle preispitati strategiju štednje i smanjiti udio eura i dolara u rezervama.

“Može se očekivati jačanje potražnje za zlatom i oslabljena uloga dolara i eura u rezervama”, prognoziraju.

Sankcijama bez presedana SAD i EU zamrznuli su otprilike polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi čija je vrijednost na početku ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini 24. februara iznosila gotovo 640 milijardi dolara.

Krajem prošle godine ruske zlatne rezerve iznosile su 131,5 milijardi dolara, a devizne rezerve 612,9 milijardi dolara. Do 20. maja ove godine kliznule su na 583,4 milijarde dolara.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV