slika

Centralna banka ne očekuje rast kamatnih stopa

  30/05/2022Iako su novoodobreni krediti u prva četiri mjeseca ove godine zabilježili rast od čak 43 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, iz Centralne banke Crne Gore poručuju da nije riječ o prekomjernom kreditnom rastu. Portalu RTCG je iz CBCG saopšteno da ne očekuje rast kamatnih stopa u narednom periodu, osim u slučaju da dođe do promjene politike kamatnih stopa Evropske centralne banke odnosno povećanja, koje može uticati na nivo varijabilnih kamatnih stopa u crnogorskom sistemu.

Novoodobreni krediti su u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 455 miliona eura, što je 17 odsto više u odnosu na uporedni period rekordne 2019. Novoodobreni krediti u prva četiri mjeseca ove godine bili su 43,1 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci CBCG.

U CBCG kažu da takav rast novoodobrenih kredita u ovom periodu godine nije posebno neuobičajen jer je, kako kažu, u pitanju ciklična komponenta tražnje.

“Iako je stopa rasta visoka, ovaj podatak, za sada, ne predstavlja signal za prekomjerni porast rizika. Stopa rasta je, između ostalog, rezultat i niže osnove iz 2021. godine i pojačane potrebe za kreditiranjem u predsezoni”, poručuju iz CBCG.

Navode i da taj kreditni rast treba sagledati i kroz širi kontekst, prije svega kroz stope rasta stanja kredita tj. ukupne neotplaćene glavnice kredita u sistemu.

“Kreditni rast jeste ubrzao, ali je godišnja stopa rasta kredita na kraju aprila iznosila 7,7%, dok, ako se posmatraju krediti dati rezidentnim licima (dakle uz isključivanje nerezidentnih lica),  godišnja stopa rasta je iznosila 4,6%. U pitanju su umjerene stope rasta, ali one nijesu takve da upućuju na prekomjerni kreditni rast. Ocjena CBCG, kroz prizmu analiza za potrebe odluke o kontracikličnom baferu kapitala i analitičkim objašnjenjima, jeste da nemamo situaciju opšteg prekomjernog kreditnog rasta. U prilog tome govori i standardizovani indikator za kreditnu aktivnost  (jaz krediti prema BDP), ali i cjelina svih indikatora kojima CBCG prati kretanje cikličnih sistemskih rizika”, poručuju iz CBCG.

Najviše za obrtna sredstva i gotovinske kredite


U novoodobrenim kreditima za četiri mjeseca ove godine najviše je onih odobrenih za likvidnost za obrtna sredstva od 129.696.000 eura, slijede gotovinski nenamjenski krediti od 113.281.000 eura.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV