slika

Četiri prijetnje po svijet: Bankari i ekonomisti u Davosu šalju ozbiljna upozoranja

  25/05/2022Najmanje četiri međusobno povezane krize prijete da pokrenu globalnu recesiju, oceijnio je njemački ministar privrede Robert Habek. Četiri prijetnje su, rekao je Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, inflacija, energetska kriza, manjak hrane i klimatske promjene.

“Ne možemo da riješimo probleme ponaosob,” rekao je Habek. “Ali ako ne uspijemo da riješimo nijedan od problema, zaista strahujem da ćemo upasti u globalnu recesiju.”

To, kako je kazao, može kritično loše da utiče ne samo na program protiv klimatskih promena, nego da izazove globalnu nestabilnost.

“Moramo da shvatimo da jedan problem ne smijemo rješavati guranjem drugog pod tepih,” rekao je, dodavši da će rješavanje sadašnjih problema većom proizvodnjom i upotrebom fosilnog goriva pogoršati situaciju u budućnosti.

Isto tako, rekao je Habek, pogrešno je sada zatvarati tržišta, jer ako se svaka država okrene brizi samo o sebi, to može da zaoštri globalnu krizu.

“Moramo zadržati otvorena tržišta,” rekao je, pozivajući na izmenu regulative i kurs od “deglobalizacije” ka dubljoj saradnji i solidarnosti.


Veće kamate neće riješiti problem

Državne rezerve neće riješiti problem podizanjem kamatnih stopa, poručio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ekonomista Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade.

„Povećanje kamatnih stopa neće riješiti problem inflacije“, rekao je on na televiziji Blumberg u intervjuu u Davosu.

“To neće stvoriti više hrane. To će otežati situaciju jer nećete moći da investirate”, rekao je on.

Stiglic, koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2001. godine, dao je svoje komentare uoči junskog sastanka o politici Federalnih rezervi na kojem investitori očekuju povećanje stope od 50 baznih poena.

Intervencije na strani ponude bolje bi služile najvećoj svjetskoj ekonomiji, rekao je profesor Univerziteta Kolumbija.

„Mislim da možemo mnogo više nego što radimo“, rekao je Stiglic. „Ubijanje ekonomije kroz podizanje kamatnih stopa neće rešiti inflaciju u bilo kom vremenskom okviru“, rekao je on.

Takođe je rekao da lideri širom svijeta treba da stave naglasak na povećanje proizvodnje hrane. SAD su nekada imale viškove hrane i mogu ih ponovo imati, rekao je on.

Politički i poslovni lideri sastali su se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u trenutku kada se inflacija nalazi na najvišem nivou u velikim ekonomijama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Evropu.

Na ovogodišnji forum u Davosu, koji se obično održava u zimskom periodu, nije pozvan nijedan ruski predstavnik, iz vlade ili biznisa.

To je prvi forum od devedesetih— kada su izbili oružani sukobi – koji će se održati dok rat bjesni na kontinentu.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV