slika

“Smak svijeta” na tržištu kriptovaluta

  16/05/2022Ulagači u kriptovalute ovih dana s nevjericom gledaju kako im se munjevito topi vrijednost ulaganja.

Cijene bitkoina i drugih kriptovaluta prate berzanske indekse, ali uz puno veće gubitke, što definitivno pokazuje da nisu opravdali ulogu čuvara vrijednosti u nesigurnim vremenima, piše t portal.

Vol strit je ove godine zahvatila savršena oluja. Strah od visoke inflacije, zaoštrena monetarna politika Feda i preteća recesija pokrenuli su bijeg ulagača iz rizične imovine i potragu za sigurnijim utočištima. Pomislili biste da je idealno vrijeme za klađenje na bitkoin kao sklonište od svih navedenih pošasti.

Ipak, u takvim uslovima najpoznatija svetska kriptovaluta izgubila je znatno više nego bilo koji berzanski indeks.

Cena bitkoina samo je u poslednja 24 sata oslabila oko 12 odsto, a u proteklih nedelju dana potonula je više od 30 odsto. Juče je dosegnula minimum na 26.848 dolara, što je najniži nivo od kraja decembra 2020. i 61,1 odsto niže do rekordne vrednosti (69.000 dolara) postignute krajem prošle godine.

Ovo je drugi put ove nedelje da je bitkoin pao ispod 30.000 dolara. Analitičari su taj nivo nazvali ključnom tačkom otpora i zaključili da bitkoin može kolabirati ako ne uspe da se održi iznad 30.000 dolara.

Ostale kriptovalute zabilježile su još veće gubitke. Itirijum, druga po veličini kapitalizacije, izgubila je u nedjelju dana oko 36 odsto, a neke valute u top 10, poput solane i kardana, više od 50 posto vrijednosti.

Premda se donedavno vjerovalo da bi kriptovalute mogle biti čuvari vrednosti u nesigurnim vremenima, pokazalo se da je kretanje njihove vrednosti u korelaciji sa kretanjem berzanskih indeksa. Pritom su oscilacije cena na kriptotržištu još snažnije nego na berzanskim tržištima. Poređenja radi, indeks S&P 500 je pao za oko 17 odsto od početka 2022.

Postoji još jedan razlog koji je pojačao intenzitet pada kriptovaluta. Ulagače na kriptotržištu je posebno zabrinuo kolaps valute TerraUSD (UST), trećeg po veličini stejblkoina, kreiranog da održava paritet s dolarom. Decentralizovani, algoritamski stejblkoin podržan kombinacijom digitalne imovine, uključujući bitkoin, trebalo bi da bude čvrsto uravnotežen s dolarom.

Međutim, umjesto dolarskih rezervi na kojima se baziraju druga dva vodeća stejblkoina (USD Coin, Binance USD) tera se u velikoj meri oslanja na tržišne sile. Djeluje u tandemu sa terinim izvornim tokenom, lunom. Korisnici mogu zamijeniti lunu u vrednosti od 1 dolara za 1 UST i obrnuto, što teoretski osigurava da njegova cijena prati dolar. Međutim, UST-ov dolarski paritet pokazao se ranjivim u razdobljima visoke volatilnosti tržišta. Nakon što je luna izgubila povjerenje ulagača i potonula više od 90 odsto srušila se i tera izgubivši više od 50 odsto vrijednosti.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV