slika

Rastu kineske investicije u Evropi

  30/04/2022Kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u 2021, drugoj godini pandemije, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje, prenose agencije.

Prošle godine kineska ulaganja u Evropi porasla su za trećinu, na 10,6 milijardi eura, izračunali su američka istraživačka grupa Rhodium i njemački institut Mercis.

U 2020, prvoj godini pandemije, potonula su na najniži nivo od 2013. godine.

Uz Holandiju, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Skok u prošloj godini u Rhodiumu i Mercisu pripisuju ulaganju 3,3 milijarde u nove projekte i Hillhouse Capitalovoj akviziciji Philipsovog poslovanja s aparatima za domaćinstvo, ‘teškoj’ 3,7 milijardi eura.

Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije. Umjesto toga, kineske kompanije sada u Evropi žele da grade vlastite fabrike, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.

„U poređenju s vrhuncem dosegnutim oko 2016. godine, kineska ulaganja stablizovala su se na nižem nivou”, rekao je glavni ekonomista Mericsa, Max Zenglein.

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijama, Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem periodu, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće, prenio je SEEbiz.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV