slika

CBCG: Glavni indikatori poslovanja banaka bilježe pozitivne trendove

  07/04/2022Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristoferom Šeldonom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i uticaju koji na nju može imati rat u Ukrajini. Konstatovano je da je bankarski sektor, koji čini preko 90% finansijskog sistema u Crnoj Gori, stabilan i da glavni indikatori poslovanja banaka bilježe pozitivne trendove.


„Svjesna nesigurnosti usljed aktuelnih geopolitičkih dešavanja, ali i dalje neizvjesnog okončanja pandemije COVID-19, Centralna banka pažljivo prati situaciju kako bi, u slučaju potrebe, primijenila adekvatne makroprudencione mjere“, kazao je guverner Žugić.

Guverner je zahvalio Šeldonu na tehničkoj pomoći koju ova institucija pruža Centralnoj banci Crne Gore, a koja se odnosi na oblast modernizacije platnog prometa, kroz podršku za izradu tehničke specifikacije za sistem instant plaćanja i standardizovanje nacionalnog QR koda. Istaknuto je da Centralna banka Crne Gore u potpunosti podržava projekat modernizacije platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana, koji se realizuje uz podršku Svjetske banke, Evropske komisije i Regionalnog Savjeta za saradnju (RCC), a koji će zemljama učesnicama omogućiti značajno unapređenje efikasnosti međunarodnog platnog prometa, dalje jačanje standarda sajber bezbjednosti i smanjenje troškova doznaka.

Šeldon je istakao da je Svjetska banka posvećena nastavku saradnje sa Crnom Gorom, te da će buduća podrška biti definisana kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji je u pripremi. Strateški okvir će, po riječima g. Šeldona, biti usmjeren na dva glavna cilja, i to: povećanje otpornosti ekonomije i održiviju zaštitu životne sredine.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV