slika

Poruka finansijske savjetnice: Ne držite i tekući i štedni račun u jednoj banci

  31/03/2022Danas nije jednostavno štedjeti.

Uz sve troškove, račune i kredite koji se svaki mjesec moraju podmiriti, mogli biste doći u iskušenje da uzmete novac s računa za štednju.

Sofija Bera, finansijska savjetnica, za Business Insider kaže da postoji jednostavan trik kojim se ovom iskušenju možete oduprijeti, prenosi RTL.

“Otvorite svoj tekući račun i svoj štedni račun u dvije različite banke. Ako ne vidite ušteđevinu na računu svaki put kada pristupite svom tekućem računu u online bankarstvu ili na automatu, onda ih nećete tako lako trošiti”, navodi Bera.

Preporučuje da se za svaki cilj štednje otvori štedni račun u različitim bankama.

“Gotovo svi moji klijenti imaju račun sa svojom štednjom i drugi račun za svoj putni budžet. Tako ne koriste svoje rezerve za hitne slučajeve. Umjesto toga, svaki mjesec štede mali iznos za svaki od svojih ciljeva i onda se ne moraju osećati krivim kada svoju ušteđevinu koriste za svoj odmor”, navodi Bera.

Dodaje da je odvajanje računa na ovaj način vrijedno truda.

“Jer ako postavite takvo tehničko razdvajanje između novca koji možete potrošiti i novca koji želite uštedjeti, podsvjesno povlačite jasnu mentalnu liniju. Nije uzalud rečeno: Daleko od očiju, daleko od srca”, objašnjava Bera.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV