slika

Građani i kompanije sve više koriste onlajn bankarske usluge i mobilno plaćanje

  17/03/2022Građani i kompanije u Crnoj Gori sve više koriste onlajn bankarske usluge i mobilno plaćanje, što je posebno istaknuto od izbijanja pandemije COVID-19, zaključak je istraživanja “Digitalne bankarske i platne usluge u Crnoj Gori – perspektive korisnika”, koje je sproveo CEED Consulting iz Podgorice.

Od ukupnog broja ispitanih građana, onlajn bankarstvo najviše koriste građani starosti između 25 i 54 godine (72,8%), dok 36,6% njih nije imalo priliku da se tokom svog obrazovanja upozna sa osnovama bankarstva i vođenjem ličnih finansija. 

Kada je riječ o kompanijama, istraživanje je pokazalo da nešto više od polovine ispitanih i dalje preferira odlazak u poslovnicu (55,6%), dok se za korišćenje elektronskog ili mobilnog bankarstva odlučuje svaka treća kompanija (32,5%).

Rezultati istraživanja, koje je u ime istraživačkog tima CEED Consulting-a predstavila Dragana Radević, pokazuju da su stalna dostupnost i ušteda vremena najčešći razlozi zbog kojih građani i kompanije koriste onlajn bankarstvo. „Na pitanje da li će nakon pandemije COVID-19 nastaviti sa korišćenjem onlajn bankarstva, 100% ispitanih kompanija i 96,9% ispitanih građana dalo je potvrdan odgovor“, kazala je Radević.

Pomenuto istraživanje, kojim je obuhvaćeno 1020 građana i 311 kompanija u Crnoj Gori, realizovano je na inicijativu Centralne banke Crne Gore i uz podršku UNDP-a, a u cilju dobijanja inputa za buduće aktivnosti CBCG usmjerene ka daljem razvoju online bankarstva u Crnoj Gori, u prvom redu za izradu nacionalne fintek strategije.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV