slika

Ugovori za budućnost: Šta su berzanski fjučersi

  09/03/2022Termin “fjučers” (futures) sam sebe objašnjava – ovi ugovori se izvršavaju u budućnosti.

Dakle, šta je to fjučers ugovor? To je ugovor koji zahtijeva isporuku određenog sredstva po tačno određenoj cijeni u budućnosti.


Kupac fjučers ugovora dužan je da kupi sredstvo unaprijed određenog dana, dok je prodavac sa svoje strane dužan da ga proda.

Obje obaveze odnose se na standardnu količinu sredstava i izvršavaju se u budućnosti po cijeni koja je dogovorena u trenutku kupovine. Drugim riječima, fjučers ugovor treba da stupi na snagu po datumu koji je naveden u ugovoru.

Najčešći su fjučersi za isporuku svakodnevne robe. To su ugovori za: gas, sirovu naftu, benzin, zlato, žitarice, valute, čelik, pamuk, drvo…

Vrste fjučersa
Postoje dvije vrste fjučersa: oni koji zahtijevaju fizičku isporuku sredstva oni koji to ne zahtijevaju.

Prva vrsta se koristi u pravom ekonomskom sektoru. Na primjer, farmeri sklapaju fjučers ugovor da bi prodali svoju robu po željenoj cijeni u budućnosti. Kupci moraju da zaključe ugovor da bi osigurali mogućnost kupovine robe.

Dakle, obje strane obezbjeđuju sebe od nepredviđenih situacija na tržištu.

Drugu vrstu fjučers ugovora uglavnom koriste trgovci koji žele da ostvare profit od promena cijena ali nemaju nameru da kupe samo sredstvo koje se nalazi u osnovi. Na primjer, ukoliko investitori kupe fjučerse nafte za 48$ po barelu a cijena poraste na 56$ po barelu, oni će zaraditi 8$.

Sa druge strane, oni mogu da izgube istih 8$ ukoliko cijena opadne na 40$. Trgovci ne moraju da izvrše skladištenje ili transport sredstva, ukoliko ga kupe. Oni izvršavaju ugovor pomoću nekoliko klikova mišem.

Gdje se trguje fjučers ugovorima?
Fjučers ugovorima se trguje na berzi fjučersa.

Ovo su najpoznatije berze robe i fjučersa:

Njujorška trgovačka berza (NYMEX)

Čikaški odbor trgovine (CBOT)

Čikaška trgovačka berza (CME)

Međunarodna berza nafte u Londonu (IPE)

Londonska međunarodna berza finansijskim fjučersima (LIFFE)

Londonska berza metala (LME)Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV