slika

Šta čeka ekonomiju EU u ovoj godini

  10/02/2022Redovna tromjesečna anketa Evropske centralne banke (ECB) predviđa da će godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovoj godini iznositi tri odsto, znatno podigavši dosadašnju procjenu. Ovo je rezultat propitivanja vodeći ekonomskih eksperata.

U prethodnoj anketi, objavljenoj krajem oktobra prošle godine, inflacija u eurozoni trebalo je u 2022, prema prosječnoj procjeni stručnjaka, da iznosi 1,9 odsto, prenosi Klix.ba.


U 2023. trebalo bi da se spustiti na 1,8 odsto, a u 2024. ostati više-manje stabilna, na 1,9 odsto, predviđaju stručnjaci u anketi objavljenoj krajem prošle nedjelje, prenosi agencija dpa.

Očekivanja rasta ekonomije, pokazala je ova ECB-ova anketa, smanjena su za ovu godinu, a povećana za 2023.

U ovoj godini, zajednička ekonomija bi trebalo da poraste 4,2 odsto, za 0,3 postotna boda slabije nego što su prognostičari koje je ECB anketirao prognozirali u ranijem izvještaju.

Za 2023. godinu podigli su procjenu rasta za pola postotnog boda, na 2,7 odsto.

Najnovije istraživanje sprovedeno je od 7. do 13. januara i bazira se na predviđanjima 62 stručnjaka.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV