slika

Uvodi se instant plaćanja 24h/7/365. Evo o čemu se radi

  11/01/2022“Plaćanja se mogu incirati između fizičkih lica, između kupca i prodavca putem mobilnog telefona, putem platforme za elektronsku trgovinu ili elektronskog bankarstva”, navodi se u Predlogu CBCG.

Centralna banka predložila je Vladi uvođenje instant plaćanja u maloprodaji koja su dostupna 24/7/365 (24 sata, 7 dana u nedjelji, 365 dana u godini). Njihova karakteristika je neposredni obračun transakcija i odobravanje u korist računa primaoca plaćanja, sa potvrdom platiocu – najduže u roku od nekoliko sekundi od iniciranja plaćanja.

U prethodnom periodu je bilo dosta priče oko ovoga, portal BiznisCG će, pozivajući se na predlog CBCG, malo detaljnije objasniti ovaj prijeko potrebni instrument.

JEFTINIJE I BRŽE PLAĆANJE

Prema Predlogu, uvođenje instant plaćanja omogučiće transformaciju postojećeg platnog sistema i stvaranje novih poslovnih modela koji će obezbijediti jeftinija, efikasnija, brža i realtime plaćanja u Crnoj Gori. Posredni cilj je i veća finansijska inkluzija, kao i povećana efikasnost finansijkog sistema uz smanjenje sive ekonomije.

Prema definiciji Euro Retail Payments Board-a (ERPB), Instant plaćanja su, elektronska rješenja za plaćanje u maloprodaji koja su dostupna 24/7/365 (24 sata, 7 dana u nedjelji, 365 dana u godini).

Njihova karakteristika je neposredni obračun transakcija i odobravanje u korist računa primaoca plaćanja, sa potvrdom platiocu – najduže u roku od nekoliko sekundi od iniciranja plaćanja.
Sistem instant plaćanja omogućava novčane transfere, elektronski u skoro realnom vremenu: novac je dostupan u roku od nekoliko sekundi na računu primaoca, 24 sata dnevno, 365 dana u godini. “Plaćanja se mogu incirati između fizičkih lica, između kupca i prodavca putem mobilnog telefona, putem platforme za elektronsku trgovinu ili elektronskog bankarstva”.navodi se u Predlogu CBCG.

FINANSIJSKA INKLUZIJA

Cilj i namjena Sistema je da pruži korisnicima isto iskustvo u pogledu brzine i pogodnosti kao i kada se koristi gotovina u svakom realnom scenriju. Instant plaćanja poboljšavaju protok novca, olakšavaju upravljanje sredstvima, smanjuju zaostala plaćanja i ubrzavaju plaćanje faktura. Dodatna važna uloga Sistema instant plaćanja je u domenu pospješivanja finansijske inkluzije. Mogućnost slanja i primanja instant uplata sa mobilnog telefona može biti podsticaj za ljude da po prvi put pristupe finansijskim uslugama ili ih češće koriste.
U e-trgovini, instant plaćanja eliminišu rizik da onlajn trgovci ne naplate svoju robu/uslugu, jer se puštanje robe i usluga može lako sinhronizovati sa plaćanjem.
Nadasve, instant plaćanja predstavljaju preduslov za unapređeje popstojećih ali i uvođenje novih platnih usluga koje treadicionalni sistemi zbog svoje sporosti ne omogućavaju.

SLOJEVI

Sistem Instant plaćanja sastoji se od više »slojeva«. Da bi se uopšte omogućila obrada transakcija u sistemu Instant plaćanja neophodno je uspostaviti Centralnu infrastruktura za obračun (u daljem tekstu: kliring) i poravnanje (u daljem tekstu: setlment). Ovo se smatra osnovnom, bazičnom uslugom sistema Instant plaćanja.

Pored ovog »sloja«, moguće je i poželjno uspostaviti i dodatne servise (podsisteme). Dodatni servisi se mogu grupisati u dvije vrste, zavisno od toga kome su namjenjeni:

1) servisi/funkcionalnosti za generisanje dodatne vrijednosti, i
2) servisi/aplikacije za krajnje korisnike, odnosno kanale prodaje.

Servisi/fukcionalnosti za generisanje dodatne vrijednosti su namijenjeni neposrednim učesnicima u sistemu Instant plaćanja -, to su  banke i drugi pružaoci platnih usluga (PSP). To mogu biti funkcionalnosti za obezbjeđivanje neprekidne dostupnosti sistema, sprječavanje prevara i prevenciju pranja novca, registar korisničkih računa sa dodatnim atributima itd.

“Servisi/aplikacije za krajnje korisnike, odnosno kanale prodaje su aplikacije za krajnje korisnike – platioce i primaoce uplata, i to konkretno: aplikacija za mobilne telefone platioca, aplikacija za trgovce, nadogradnja POS terminala za beskontaktno plaćanje na prodajnom mjestu”, navodi se u Predlogu.

U smislu pravila rada, procesa i procedura od koristi bi bilo formiranje platne šeme u saradnji sa bankama. Za polaznu osnovu se može uzeti SCTinst (SEPA Instant Credit Transfer) šema. SCTinst šema pruža skup pravila, praksi i standarda kojih treba da se pridržavaju učesnici koji su prihvatili šemu.

Predlog CBCG je uvršten u zvaničan Program ekonomskog oporavka 2022-2026, a mogao bi da se primjenjuje krajem naredne godine.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV