slika

Rusija u januaru uvodi digitalnu rublju

  27/12/2021Centralna banka Rusije u januaru počinje pilot projekt transakcija sa digitalnom rubljom, najavila je prva zamjenica guvernera Centralne banke te zemlje, Olga Skorobogatova.

“Prototip platforme digitalne rublje je gotov. Odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka”, rekla je ona, prenosi Tanjug.


U okviru prve faze biće uključene kreditne organizacije i realizovane C2C-operacije (“Content to consumer”). Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti “smart” ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (C2B), biznisa sa biznisom (B2B), biznisa sa državom (B2G).

Centralna banka Rusije zatim namjerava da uključi i finansijske posrednike, finansijsku infrastrukturu (berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge), kao i da implementira online režim i osigura razmjenu digitalne rublje za stranu valutu.

Ranije je saopšteno da će, u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period 2022-2024. godine, razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa širenjem kruga učesnika i vrsta operacija, saopštila je Centralna banka Rusije.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV