slika

Banka Engleske upozorila: Bitcoin bi mogao da postane bezvrijedan

  18/12/2021Centralna engleska banka saopštila je da bi bitcoin mogao da postane bezvrijedan te da bi ljudi koji ulažu u digitalnu valutu trebalo da budu spremni da će izgubiti sve.

U upozorenju na potencijalne rizike za ulagače, Banka je dovela u pitanje postoji li inherentna vrijednost najistaknutije digitalne valute, čija je vrijednost ove godine porasla na blizu 50.000 dolara po komadu, prenose britanski mediji.


Početkom novembra bitcoin je dostigao rekordnu vrijednost od 67.000 dolara, ali je nakon toga vrijednost drastično pala nakon što su se prvi put pojavile vijesti o novoj varijanti korona virusa, omikronu.

Zamjenik guvernera Ser Džon Kanlif rekao je da Banka mora biti spremna na rizike povezane s porastom kriptoimovine nakon brzog rasta njene popularnosti.

“Cijene mogu prilično varirati i bitcoin bi teoretski ili u praksi mogao pasti na nulu”, rekao je on za BBC.

Tržišna kapitalizacija kriptoimovine udesetostručila se od početka 2020. godine na oko 2,5 milijardi dolara što predstavlja oko 1 posto globalne finansijske imovne.

Oko 0,1 odsto bogatstva britanskih domaćinstava nalazi se u bitcoinu i sličnim kriptovalutama, kao što su ethereum i binance coin.

Odbor banke za finansijsku politiku, osnovan nakon finansijske krize 2008. godine radi praćenja rizika, saopštio je u ponedeljak da postoji mala direktna prijetnja stabilnosti finansijskog sistema Velike Britanije od kriptovaluta.

Međutim, odbor je upozorio da bi, uz trenutni brzi tempo rasta, takva imovina mogla postati više povezana s tradicionalnim finansijskim uslugama i vjerovatno bi predstavljala brojne rizike.

Objavljujući svoju redovnu provjeru stanja finansijskog sistema, Banka je rekla da bi glavne institucije trebalo da oprezno pristupe usvajanju kriptovaluta i da bi trebalo da obrate veliku pažnju na njihove razvoje na tržištu, prenosi Tanjug.

“Potrebni su poboljšani regulatorni okviri i okviri za sprovođenje zakona, kako na domaćem tako i na globalnom nivou, kako bi se uticalo na razvoj na ovim brzorastućim tržištima i kako bi se upravljalo rizicima te podstakle održive inovacije i zadržalo šire poverenje u integritet i finansijski sistem”, navodi se u saopštenju centralne engleske banke.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV