slika

Pripremite se za novi euro: ECB u potpunosti mijenja dizajn novčanica

  07/12/2021Novčanice na koje su svi već navikli u eurozoni, a i šire, doživjeće redizajniranje.

Naime, predsjednica Europske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica eurozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph a prenosi Jutarnji list.


Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rješenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih euro novčanica donijeće Upravno veće ECB-a, tijelo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Digitalni euro neće ugroziti novčanice
Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog eura zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila kraj fizičkom novcu.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

“Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura“, rekla je Lagardova.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi euro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona eura.

Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slijede ih novčanice od 20 eura, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 eura ima dvije milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet eura. Novčanice od 200 i 500 su rjeđe, a svakih ima po jednu milijardu.

Novčanice od 500 eura se ne štampaju već par godina, ali postojeće nijesu povučeve već su ostale u opticaju.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV