slika

Novčana pomoć penzionerima za Novu godinu: 30 eura onima do prosječne, 100 eura onima s minimalnom penzijom

  03/12/2021Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) odlučio je da dodijeli jednokratnu pomoć penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 eura, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 eura”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namjenu izdvojeno oko 3,1 milion eura.

Navedena aktivnost je, kako su naveli, rezultat zajedničke inicijative Fonda i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sprovodi se u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera čiji iznos penzije nije veći od prosječne penzije u Crnoj Gori.

“Odluka o isplati jednokratne pomoći donijeta je na osnovu modaliteta utvrđenog analizom relevantnih statističkih podataka i raspoloživih sredstava Fonda ostvarenih uštedama u budžetu za ovu godinu, sa naročitim fokusom na intenciju Fonda i resornog ministarstva da se obezbijedi najveći mogući obim njenog sprovodenja”, rekli su iz Fonda PIO.

Prema statističkim podacima za oktobar, Fond PIO isplaćuje prava za 118,32 hiljade korisnika u Crnoj Gori, od kojih je 113,76 hiljada penzionera.

-Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 292,91 EUR, dok je iznos najniže penzije propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznosi 147,08 EUR, a prima je 16,7 hiljada korisnika ovog prava. Kako je broj penzionera čija se penzija kreće u intervalu od minimalne do prosječne 47,67 hiljada, jednokratnu pomoć će primiti ukupno 64,37 hiljada penzionera, što čini 56,58 odsto ukupnog broja penzionera u Crnoj Gori- navodi se u saopštenju.

Tokom ove godine, uključujući i ovu odluku, isplaćeno je oko 5,53 miliona EUR za jednokratne pomoći penzionerima, što je šest puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isplaćeno 930 hiljada EUR za tu namjenu.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV