slika

Na euro koji zaradi muškarac u EU, žena zaradi 86 centi

  14/11/2021Žene u EU u prosjeku još zarađuju manje od muškaraca i na svaki euro koji zaradi muškarac, žena zaradi 86 eurocenti, saopšteno je pred evropski dan jednakih plata koji se ove godine obilježava 10. novembra.

“Jednakost je jedna od osnovnih vrijednosti EU i temelj je nezavisnosti i slobode ljudi. Žene i muškarci zaslužuju jednaku platu, tretman i mogućnosti”, ističe se u zajedničkom saopštenju potpredsjednice Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jurove, komesara za socijalna prava Nikolasa Šmita i komesarke za ravnopravnost Helene Dali.

Komesari su naveli da, iako su iste plate za žene i muškarce predviđene Ugovorima EU prije više od 60 godina, razlike još postoje i to uprkos unapređenju položaja žena u društvu i profesionalnom životu.


Jaz u platama posljedica je više faktora – odgovornost za brigu (o porodici) uglavnom je na ženama pa one zbog toga češće rade sa skraćenim radnim vremenom, žene rade u slabije plaćenim sektorima i na slabije plaćenim poslovima unutar sektora, zbog manjih plata imaju i manje penzije…

Ukazuje se i da se nepostojanje istih plata teško utvrđuje a nedostatak transparentnosti plata dovodi žene i neke muškarce u nepovoljan položaj.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Direktivu o transparentnosti plata koja ima za cilj da osnaži radnike konkretnim alatima za ostvarivanje njihovih prava i, što je najvažnije, da unapredi primjenu jednakih plata u kompanijama.

Komesari su danas u zajedničkom saopštenju istakli da današnji zaposleni i mladi, kao i buduća radna snaga, očekuju od poslodavaca više u smislu uključenosti i pravičnosti.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV