slika

Rastu kamate na štednju do tri mjeseca

  30/10/2021Klijenti koji u crnogorskim bankama drže sredstva, za svoje iznose prosječno mogu dobiti 0,35 odsto prinosa na godišnjem nivou, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.

Naime, prosječne pasivne kamatne stope i dalje su imale istu vrijednost, ali se odnos neznatno promijenio. Kompanije su na depozite prosječno dobijale 0,25 odsto što je 0,01 procentni poen više nego prije mjesec. Stanovništvo je, pak, moglo da računa na 0,47 odsto za iznose koji su deponovani na godinu što je 0,01 odsto manje nego u avgustu.

Najviše prosječne efektivne pasivne kamatne stope bile su na rok duži od pet godina, gdje su štediše za svaku godinu imale prihode od 1,81 odsto sredstava koje drže u bankama.

Za štednju na rok od tri do pet godina kamatna stopa je bila 1,73 odsto, pišu Dnevne.

Kad je su u pitanju sredstva koja se u bankama čuvaju od jedne do tri godine, pasivna kamatna stopa iznosila je 1,39 odsto, a na rok od tri mjeseca do godinu dana-1,34 odsto.

No, oni koji se odluče na štednju do tri mjeseca, imaće veći prinos nego u prethodna dva slučaja preciznije 1,46 odsto iznosa na godišnjem nivou.

Aktivne kamate posljednja tri mjeseca u kontinuitetu padaju za štednju na rok duži od pet godina, i za sve rokove do tri godine. S druge strane, kamate su porasle za depozite čiji je rok između tri i pet godina ili kraći od tri mjeseca.

Podsjećamo, prema posljednjim podacima CBCG ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju septembra dostigli su novi rekord od 3,991 milijarde eura, dok je obavezna rezerva banaka bila 209,61 milion eura i ima stabilan put oporavka nakon pandemije kovid-19.

U odnosu na posljednji dan 2020. godine, sredstva na računima crnogorskih banaka su uvećana za 618,5 miliona.

Uz to, stanovništvo u Crnoj Gori na bankarskim računima ima deponovanih 895,27 miliona eura kojima može da raspolaže u svakom trenutku i to je najveći iznos od januara 2013, prema statističkim podacima CBCG.

Još 455,6 miliona eura odnosi se na oročena sredstva, od čega najviše onih sa periodom čuvanja od tri mjeseca do godinu 213,25 miliona.

Slijedi štednja od jedne do tri godine -172,59 miliona eura, na preko tri godine čuva se 38,12 miliona, a kratkoročno do tri mjeseca još 31,65 miliona eura.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV