slika

Svijet će dobiti prvog bilionera, evo ko će to biti

  23/10/2021Svijet bi uskoro mogao dobiti prvog bilionera, odnosno osobu čije lično bogatstvo iznosi bilion (hiljadu milijardi) dolara, prognozirala je američka investicijska banka Morgan Stanley, prenosi Guardian.

To će biti Ilon Mask, koji je trenutno najbogatija osoba na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 241 milijardu dolara,


Analitičari u Morgan Stanleyju predviđaju da bi Musk, koji je većinu svog bogatstva stekao u firmi za proizvodnju električnih automobila Tesla, mogao zaraditi mnogo više novca od istraživanja svemira kroz svoju kompaniju SpaceX.

Analitičar Adam Jones rekao je da je firma, osnovana 2002. godine, “osporila svaku unaprijed stvorenu pretpostavku o tome šta je moguće i u kojem vremenskom okviru je to moguće, u smislu raketa, lansirnih vozila i prateće infrastrukture”.

Dodao je: „Više nam je klijenata reklo da će Mask postati prvi bilioner … to neće biti zbog Tesle. Drugi su rekli da bi SpaceX na kraju mogao biti najvrjednija firma na svijetu – u bilo kojoj industriji“.

Jones je rekao da SpaceX-ove rakete Starship za višekratnu upotrebu koje bi mogle odvesti ljude i teret na Mjesec i Mars imaju potencijal da transformišu očekivanja investitora u svemirskoj industriji.

“Kao što je jedan klijent rekao: Pričati o svemiru prije Starshipa je kao govoriti o internetu prije Googlea”, rekao je Jones, prenosi Biznis info.

Jones procjenjuje da bi SpaceX mogao da vrijedi 200 milijardi dolara, a rast će i dalje dok iskorištava niz potencijalnih industrija, uključujući svemirsku infrastrukturu, promatranje Zemlje i istraživanje svemira.

Firma je procijenjena na 100 milijardi dolara u sekundarnoj prodaji dionica ovog mjeseca, čime je postala druga najveća svjetska privatna kompanija (koja nije na berzi), iza internetske firme ByteDance. Mask posjeduje oko 48 posto SpaceX-a.

Mask je pretekao Amazona Džefa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu u januaru.

Bloombergov indeks milijardera procjenjuje da trenutno ima bogatstvo od 241 milijardu dolara, što je oko 42 milijarde dolara više od Bezosa.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV