slika

Razvoj FinTecha visoko na listi prioriteta CBCG

  22/10/2021Centralna banka Crne Gore (CBCG) je razvoj FinTech-a postavila visoko na listi svojih prioriteta, poručio je guverner CBCG Radoje Žugić.

CBCG je organizovala u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka međunarodnu CBCG fintech konferencija na temu „Uticaj fintech-a na budućnost bankarskih i finansijskih usluga“.

Žugić je tom prilikom rekao da je apsolutno jasno da je budućnost finansijskog tržišta u saradnji FinTech kompanija i banaka, koja treba da olakša i omogući građanima i privredi da finansijske usluge budu brže i stalno dostupne.

Prema njegovim riječima, digitalizacija uveliko utiče na promjenu modela poslovanja banaka, koje su više nego ikad okrenute ka boljem razumijevanju potreba klijenata, koji, sa druge strane, sve više traže efikasnost i lakoću dostupnosti servisa banaka.

„Konkurencija koja dolazi od FinTech start-upova, internet giganata i industrija van bankarstva prisiljava banke da ubrzaju svoje poslovanje i prilagode svoje biznis modele kako bi mogle ostati konkurentne u digitalnoj areni, koja je itekako aktivna“, rekao je Žugić.

 

On je poručio da ove promjene ne smiju ostati nezapažene od strane regulatora.

„Stoga je CBCG, svjesna ubrzanog upliva FinTech-a i digitalnih usluga na tržište Crne Gore, razvoj FinTech-a postavila visoko na listi svojih prioriteta“, istakao je Žugić.

On je napomenuo da je na osnovu sprovedenog istraživanja, CBCG mapirala FinTech ekosistem u bankarskom sektoru Crne Gore, gdje danas postoji 18 FinTech kompanija, od kojih je 7 domaćih, koje posluju sa crnogorskim bankama.

„Crnogorske banke trenutno ulažu u prosjeku 5% svojih investicija u FinTech, i to najčešće u tehnologije koje obezbjeđuju automatizaciju internih procesa, E-wallet, ChatBot-ove, QR kodove, biometriju, dok je investiranje u tehnologije poput vještačke inteligencije ili blockchain-a još uvijek ograničeno“, rekao je Žugić.

On je istakao da digitalne servise banaka u prosjeku koristi svega 10-20 odsto klijenata, što ukazuje da postoji značajan prostor za dalji rast ovog segmenta.

Namjera CBCG je da, kako je naveo, u saradnji sa ostalim institucijama i uz donaciju Evropskog Fonda za Jugostočnu Evropu, kreira Nacionalnu strategiju za razvoj FinTech-a, kroz koju bi se razvoj FinTech-a tretirao na na sistemski način, od uvođenja FinTech podržavajućih tehnologija u nastavne programe srednjih škola i fakulteta do pružanja ciljane finansijske podrške.

Stalna predstavnica Kancelarije Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, kazala je da se transformaicja u Crnoj Gori u pogledu digitalizacije dešava, ali da je nejednako raspoređena.

„Kako bi digitalizacija i transformacija uspjela mora da bude jedna pozitivna sila i sila koja funkcioniše tako da poboljšava stanje svih ljudi u zemlji jednako“, rekla je Gašparikova.

 

Prema njenim riječima, prvi preduslov da se prevaziđu određene praznine i nedostaci u infrastrukturi, odnosno da se obezbijedi pristup internetu i digtalnim uslugama.

Gašparikova poručuje da treba razmišljati kako da se pokrene mala i srednja preduzeća, kako bi bili u stanju da iskoriste bolje digitalnu transformiciju.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV