slika

Američke banke premašile prognoze

  16/10/2021Iz četiri najveće banke u Sjedinjenim Američkim Državama ove nedjelje je saopšteno da su imale još jedan dobar kvartal, te da im je oporavak ekonomije dozvolio da plasiraju veće količine novca koje su bile u rezervi u toku pandemije. Njihovo pozicioniranje su poboljšali i finansiranje akcija i trgovina istim, ako i ograničavanje poslovanja.

Kombinovani profit banaka JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup(C.N), Well Fargo & Co (WFC.N) and Bank of America Corp(BAC.N), koje analitičari vide kao nosioce šire ekonomije, u trećem kvartalu je iznosio 28,7 milijardi dolara, čime je premašio procjene, piše Reuters.

Do ovakve situacije dovelo je izdavanje šest milijardi dolara zajedničkih sredstava koje su banke ostavile po strani u toku pandemije, u slučaju gubitaka zbog pozajmica koje nisu ostvarene zahvaljujući stimulansu vlade, programima pomoći i odlaganjem isplata pozajmica.

Kako je ubrzana vakcinacija omogućila Amerikancima da se vrate na posao i ponovo uspostave kontakte nakon 19 mjeseci zatvaranja kompanija i restriktivnih mera vezanih za putovanje, potrošnja je eksplodirala, izjavili su iz pomenutih banaka.

Međutim rast pozajmica, parametar koji je trenutno pod budnim okom analitičara, na Wall Street-u se različito pokazivao.

Uopšteno govoreći, direktori i rukovodioci su ipak skloniji opreznom optimizmu, podstaknutom činjenicom da je ekonomija na putu oporavka, uprkos rizicima od najnovijeg talasa infekcije virusom Covid-19 i brigama vezanim za inflaciju, prenosi Biznis.rs.

Iz banke JP Morgan izjavili su da su kombinovani dug i potrošnja preko kreditnih kartica porasli za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su se rate isplate karticama stabilizovale, što je dovelo do blagog rasta pozajmica. U Centralnoj banci Amerike kombinovani trošak preko kreditnih i debitnih kartica iznosio je 21 odsto.

Troškovi na karticama brenda City u SAD su skočili za 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali sa velikim brojem korisnika koji otplaćuju kamate, prihod sa ovih računa je spao za tri odsto. Postoje naznake da bi se ovaj trend mogao preokrenuti jer je neto prihod od kamata na kartice skočio za pet odsto u odnosu na drugi kvartal.

Tržišta kapitala pogođena krizom u proteklih šest mjeseci su takođe bila podsticaj zajmodavcima, jer su laki monetarni uslovi podstakli rekordne nivoe kada je u pitanju pripajanje i akvizicija (M&A) i inicijalne javne ponude.

Ovo je pomoglo da se ublaži pad na fiksni prihod trgovine ove godine, koji je dostigao nevjerovatno ubrzanje zahvaljujući intenzivnim tržišnim aktivnostima.

Gigant investicionog bankarstva Morgan Stanley u četvrtak je opovrgao procene profitom od 3, 58 milijardi dolara, što je skoro 38 odsto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV