slika

Slijede mjeseci potrošnje: Pozabavite se vašim finansijama

  27/09/2021Predstoje nam novembar, decembar i januar, mjeseci kada tradicionalno najviše novca trošimo i kada je kućni budžet na udaru.

Donosimo Vam savjete kako planski uštedjeti.

Kraj godine je i vrijeme kada se svode računi.

Decembar je mjesec troškova, januar je najduži mjesec u godini, sumnja se da ima 60 dana, kako ga doživljavaju finansijski.

Najveći problem možda je upravo što ne zarađujemo dovoljno.

Svaki oblik finansijskog planiranja u kućama je mitsko biće, rijetko se viđa. Ne uče nas tome ni u školama. Sprovedena je genetska lutrija kod kojih roditelja smo zapali, kako je to rađeno u kući.

Ipak, finansije su prilično predvidive i da možemo napraviti neki okvirni budžet i da je to i rješenje svih finansijskih problema. Problem se u finansijama i dešava kada nismo nešto uradili prije šest mjeseci.

I to je ujedno i moj savjet koliki god da su prihodi, mali ili veliki, svi bismo voljeli da imamo više. Za početak, podijelite troškove na mjesečne i godišnje. Godišnji su oni koji najviše prave problema i niko ih ne vidi. Evo niko ne vidi da je će doći Nova godina, registracija auta….

Za početak je dovoljno da krupne godišnje događaje popišemo – registracija automobila, polazak u školu, proslava slave, godišnji odmori, obnova garderobe.

Znači sve ono što je normalno funkcionisanje finansijsko staviti na papir.

Ukazuje da se obično u tim momentima shvati da nema novca i da se nije nešto dobro računalo, a nije se računao neki vanredni trošak u trenutku kada je sve ostalo raspoređeno.

Ne možete dati banci da se bavi vašim finansijama, one su vaše. Nije to obaveza da u decimalu upisujete sve, svaki vaš trošak, već onako grubo da ne dočekate neke momente u toku godine, a da nemate novca.

Nijesmo imuni na potrošačku kulturu

“Crni petak” je nekoliko puta organizovan i svaki put je prošao, a da li je dokaz da imamo više ili manje para, pa čekamo sniženja i ne razmišljamo da li možemo da se zarazimo? To je dokaz da nijesmo imuni na potrošačku kulturu koja nam se iz godine iz godine sve više plasira.

Mi imamo kontinuiranu informaciju o pandemiji, čuvaj se, pazi se, nemoj da izlaziš bez prijeke potrebe, a onda s druge strane dođe taj potrošački praznik, svima se plasira informacija dođi, proći ćeš povoljnije, kupićeš ono što nijesi do sada i onda dođemo do toga da oni koji zagovaraju bezbjednost tumače to na jedan način, a oni koji žele da kupe nešto negiraju to.

Sada je pitanje kakav će biti epilog – da li su potrošači zadovoljni što su kupili neku stvarčicu ili su se zarazili. Ta sniženja su simulirana, taj praznik je uvezen iz inostranstva i ima potpuno drugu dimenziju na drugim tržištima koja su mnogo veća.

Ne može da kaže da je u pitanju obmana, jer ima akcija koje se sprovode, ali ne u onoj mjeri kako to funkcioniše u svijetu. Jeste povoljnije, ali ne kao u svijetu.

Što se tiče “cyber ponedeljka”, navodi da postoje proizvodi koji ne mogu da se kupe, a da se ne pipnu ne probaju i neophodno je otići na lice mjesta, ali je svakako online trgovina zastupljena i u porastu.

Odjednom su građani nagrnuli da kupuju online, pa je bilo problema u dostavnim kapacitetima.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV