slika

Sve su dominantnije: Ove tri poslovne vještine biće najtraženije u budućnosti

  30/08/2021Iako tako ne djeluje, čovječanstvo je uveliko zakoračilo u zelenu budućnost – obnovljivi izvori energije sve su dominantniji, na ulicama je više ekoloških vozila, a iz dana u dan otvaraju se nova „zelena“ radna mjesta.

Da li ćemo u narednim decenijama napokon ugledati zeleniju planetu zavisi od toga koliko ostanemo dosljedni na ovom putu, a presudnu ulogu u tome odigraće mladi koji su već sada u poziciji da odabirom profesije daju svoj doprinos ostvarenju ovog cilja.

Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) nedavno je objavio listu najtraženijih vještina koje mogu usmjeriti mlade ka odabiru nekog od „zelenih“ zanimanja, piše Energetski portal.


Sistemsko razmišljanje

Mada je ova vještina poželjna na većini radnih mjesta, bila ona „zelena“ ili ne, sistematsko razmišljanje će se iz godine u godinu sve više ceniti kako bismo adekvatno odgovorili na izazove energetske tranzicije. Brojna radna mjesta čiji je cilj podizanje efikasnosti, održivosti i iznalaženje uvijek novih rješenja biće otvorena u budućnosti, a pojedinci koji su razvili ovu vještinu biće veoma traženi.

Kreativne vještine

Roditeljima se uglavnom „diže kosa na glavi“ kada im dijete saopšti da namjerava da se bavi umjetnošću, mada će se i ovaj scenario, sudeći po predviđanjima UNEP, uskoro promijeniti. Dizajneri, muzičari, reditelji, fotografi, glumci i ostali kreativci koji imaju moć da inspirišu ljude odigraće važnu ulogu u zelenoj transformaciji planete.

Nauka

Sklonost ka nauci nekada je urođena, a ponekad svoje obrazovanje usmjerimo u tom pravcu jer želimo dobro plaćen i stabilan posao. U svakom slučaju, očekuje se da će se nauka još više cijeniti u budućnosti, naročito ekologija, hidrologija, geologija, meteorologija, biohemija i druge discipline važne u borbi protiv klimatskih promjena.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV