slika

Testirajte svoju biznis ideju prije nego što izgubite novac

  14/08/2021Prilikom osmišljavanja biznis ideje, mnogi preduzetnici suočavaju se sa dilemom i razmišljanjima koja se uglavnom baziraju na isto pitanje – da li je ova ideja dobra?

Ipak, stariji i iskusniji preduzetnici savjetuju da se, prije nego što započnete biznis, a nakon što osmislite ideju, obavezno testirate istu.


BizLife donosi nekoliko predloga kako da testirate svoju biznis ideju, prije nego što krenete da ulažete u nju i potrošite novac.

1. Napišite biznis plan

Napravite biznis plan koji uključuje detalje o vašoj ciljnoj publici, industrijskoj analizi i istraživanju, idejama kako da proširite poslovanje u budućnosti, i šta bi bila vaša konkurentna prednost.

Kako prolazite kroz ovaj proces, Vaša ideja bi mogla da se mijenja, usljed saznanja o sličnim kompanijama ili trendovima u oblasti kojom želite da se bavite. Ako nijeste sigurni odakle biste započeli, preuzmite besplatan obrazac biznis plana sa interneta i razmislite o tome kako ćete da popunite svaki odjeljak.

2. Otkrijte problem

Postavite sebi 2 pitanja: Koje probleme rješava ova poslovna ideja i da li je ljudima stalo da potroše novac kako bi riješili taj problem?

Ova provjera omogućava vam da vidite da vidite koliko će vam biznis ideja biti uspješna,

3. Istraživanje trendova

Dok gradite poslovnu ideju, ne zaboravite cjelokupnu industriju kojom želite da se bavite. Koja nova tehnologija se uvodi? Kako izgleda ponašanje kupaca u ovoj oblasti? Koje su to nove kompanije koje nastaju?

Čitajte literaturu i blogove o ovoj oblasti, pretplatite se na njuzletere koje obrađuju datu temu….

4. Potencijalna konkurencija

Prilikom osmišljavanja ideje, morate biti svjesni da najvjerovatnije već postoje ljudi koji na neki način rješavaju dati problem. Ipak, Vi morate da nađete način da se izdvojite iz mase i da dokažete da možete da riješite problem koji niko drugi ne može. Kada ovo budete osmislili, realizacija Vašeg biznis plana može da počne.

Kako biste ovo uspjeli, napravite lisu konkurentskih kompanija, pa zatim napravite još jednu listu na kojoj ćete zapisivati sve što je ta kompanija dobro radila, sve što nije dobro radila itd.

5. Postavljajte pitanja ciljnoj grupi

Dobijanje povratnih informacija, sugestija, pa čak i uzbuđenje potencijalne ciljne grupe je odličan način da steknete uvid u svoju poslovnu ideju.

Pronađite gdje Vaša potencijalna ciljna grupa vodi razgovore o ovome na mrežama i pridružite se.

6. Pronađite testere

Ovaj korak zahtijeva da imate nešto da testirate na ljudima, bilo da je riječ o uzorku nekog proizvoda ili o veb sajtu ili aplikaciji.

Prižite im način da daju povratne informacije u realnom vremenu. Ove informacije će vam pomoći da popravite sve rupe u procesu i pripremite svoju ideju kako bi u njoj uživao što veći broj potrošača.

Isprobajte ove korake prije nego što uložite novac u ideju kako se ne bi ispostavilo da je Vaša ideja samo jedna od mnogih koja se ni po čemu ne razlikuje, ali ni “ne radi” onako kako ste Vi očekivali.

 

 Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV