slika

Penzioni fondovi se sve više okreću ulaganju u zlato

  31/07/2021Osiguranici periodičnim uplaćivanjem sredstava finansiraju penzione fondove koji ta sredstva dalje ulažu na tržištu kapitala s ciljem osiguravanja prinosa koji im omogućava sigurnu isplatu penzija u budućnosti.

U razvijenijim zemljama fondovi nijesu toliko ograničeni, zbog čega se mogu bolje prilagođavati prilikama na tržištu i prilagoditi svoje portfelje novonastalim situacijama.


Osnovni princip funkcionisanja penzionih fondova svuda je isti, ali fondovi se međusobno mogu razlikovati po veličini, broju osiguranika i strukturi ulaganja, a razlike mogu da postoje i od države do države, s obzirom na to da državne regulacije bitno utiču na ulaganja fondova.

Poslovni.hr kao primjer navodi hrvatski penzioni sistem, koji kroz veliki broj regulacija onemogućava penzionim fondovima da uplaćena sredstva plasiraju bilo gdje, već postoje striktno određena pravila koja određuju koji dio sredstava fondovi smiju da plasiraju u određene oblike ulaganja, prenosi Biznis.rs.

Ipak, u razvijenijim zemljama fondovi nijesu toliko ograničeni, zbog čega mogu bolje reagovati u odnosu na prilike na tržištu i prilagoditi svoj portfelj novonastalim situacijama.

Upravo to ove godine čine brojni penzioni fondovi u razvijenim ekonomijama, kao što su Kanada ili Švajcarska, koje značajan dio portfelja ulažu u investiciono zlato kako bi povećali sigurnost, ali i ostvarili više prinose u budućnosti.

Primjer takvog fonda je kanadski OPTrust koji upravlja imovinom od 22 milijarde dolara, a 2019. godine je počeo dio svojih ulaganja u državne obveznice da prebacuje u zlato, zbog niskih prinosa na obveznice.

Od pojave pandemije, sve je više takvih fondova i u Evropi – holanandski DSM fond odlučio je da prebaci pet odsto ukupnog portfelja u zlato, dok švajcarski penzioni fond kantona Vod prebacuje sva ulaganja iz hedge fondova u zlato.

Nedavno istraživanje Global Palladium Funda obuhvatilo je 150 evropskih penzionih fondova, a čak tri četvrtine njih je potvrdilo kako planiraju da povećaju zalihe zlata u narednih 12 mjeseci.

Zašto ulažu u zlato?
Glavni razlog zbog kojeg penzioni fondovi povećavaju svoju izloženost zlatu isti je razlog zbog kojeg mnogi pojedinačni investitori ulažu u ovaj plemeniti metal i on se može svesti na jednu riječ – inflacija.

Zlato je poznato kao ulagački instrument koji pruža dobru zaštitu imovine od negativnog uticaja inflacije, a trenutno ekonomsko okruženje stvara opravdani strah od inflacije kod mnogih upravitelja fondova.

Sjedinjene Američke Države, kao vodeća svjetska ekonomija, već treći mjesec zaredom bilježe izrazito visoku stopu inflacije u odnosu na prošlu godinu, a podatak za jun, koji je pokazao rast cijena od čak 5,4 procenta, iznenadio je mnoge.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je kako su pred SAD “mjeseci ubrzane inflacije” pa je za očekivati nastavak dosadašnjeg trenda i u ostatku godine. Penzioni fondovi, stoga, žele da se osiguraju od visoke inflacije ulaganjem dijela imovine u zlato, a isplativost zlata posebno dolazi do izražaja u situaciji u kojoj su kamatne stope na obveznice niske, a ulaganje u akcije rizičnije nego inače zbog pandemije.

Naravno, fondovi i dalje većinu svoje imovine drže u obveznicama i akcijama zbog regulacija i sigurnosti, ali sve se češće može vidjeti i zlato kao treći najveći oblik imovine u njihovim bilansima stanja, navodi se u analazi na portalu Poslovni.hr.

Zapadni fondovi nijesu jedini koji se u posljednje vrijeme okreću zlatu, isti trend možemo da se uoči i na istoku, u Rusiji. Ruski suvereni fond jedan je od najvećih državnih fondova na svijetu, a primarni cilj mu je ulaganje u finansijske instrumente i valute širom svijeta kako bi osigurao zaradu za isplatu penzija ruskom penzionerima.

Prošlog mjeseca, rusko ministartsvo finansija šokiralo je mnoge analitičare objavom kako će ruski suvereni fond u potpunosti odbaciti američki dolar te će ga zamijeniti zlatom i eurom.

Ukupni udio zlata u fondu nakon ove promjene iznosiće čak 20 odsto, čime će zlato postati treća najveća stavka, nakon juana i eura.

Navedeni fond u svome portfelju do sada nije uopšte držao zlato, tako da ova vijest predstavlja veliki preokret u finansijskoj politici ruske države koja se sve više distancira od američkog dolara.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV