slika

Transakcioni račun – na šta sve treba obratiti pažnju?

  04/10/2021Da li ste čuli da se u skorije vrijeme u vašem prisustvu postavilo pitanje: „Imaš li otvoren račun u banci?“ Pretpostavićemo da odmahujete glavom uz čuđenje, a vjerovatno i dodajеte: „Pa podrazumijeva se da to svaka odrasla osoba ima”. Kada bi se pojavio neko ko bi vam rekao da nema otvoren transakcioni račun u banci, velike su šanse da iznenađenu reakciju ne biste mogli da sakrijete sa lica, jer ste uvjereni da je ovo nešto što nije stvar ličnog izbora, već isključivo neophodnost i potreba.

Činjenica je da nam transakcioni račun treba za mnogo toga i da je njegovo posjedovanje preduslov za mnoge druge stvari.

Transakcioni račun nam treba za mnogo toga da njegovo posjedovanje je preduslov za mnoge druge stvari. Ipak, iako ovo spada u jednostavne i ne naročito zahtjevne aktivnosti, prije otvaranja računa u banci ili prilikom prebacivanja transakcionog računa u drugu banku, važno je voditi računa o nekoliko stvari. Troškovi mjesečnog održavanja računa su samo jedna od njih – ona veoma važna i koja nas sve u startu zanima, ali to nikako ne znači da se na tome treba zaustaviti i da jedino ona treba da utiče na naš izbor.

Šta sve treba uzeti u obzir prilikom otvaranja transakcionog računa? 

Kada je neophodno imati otvoren račun u banci?

Vratite se na trenutak u situaciju sa početka priče gdje vam neka osoba saopštava kako nema otvoren račun u banci. Nakon prvobitnog iznenađenja, vjerovatno biste se (naglas) iščuđavali kako neko može da nema otvoren račun i započeli biste sa nabrajanjem niza situacija u kojima je posjedovanje računa apsolutna neophodnost.

Otvoren račun u banci je nešto što je svima potrebno – bilo da ste fizičko ili pravno lice.

I zaista, račun u banci je nešto što je svima potrebno – bilo da ste fizičko ili pravno lice. U slučaju da ste zaposleni, znate već da su informacije o broju računa u banci nešto što ste na samom početku morali dostaviti svom poslodavcu. Takođe, ovo je jedna od stvari o kojoj je i vaš poslodavac sigurno razmišljao ubrzo po osnivanju firme ili organizacije.

Sa druge strane, ukoliko ne ostvarujete redovna primanja, već ste, na primjer, student koji sebi ne dozvoljava „prazan hod“ između ispitnih rokova i studentskih žurki, pa vrijeme koristi za obavljanje honorarnih poslova, osim pohvala okruženja, vjerovatno ste od poslodavca dobili i pitanje: „Na koji broj računa želite da Vam isplatimo zaradu po osnovu angažmana?”.

Transakcioni račun je od koristi i onda kada ste privremeno nezaposleni, kao i u svim situacijama kada želite da primite ili pošaljete novac, u zemlji i inostranstvu. Ovo nas dovodi do pitanja koje treba da postavite sebi, a ono glasi: „U koju svrhu želim da otvorim račun?”

U slučaju da vam je potrebno otvaranje računa za međunarodni platni promet, poznatog i kao devizni račun, jer na ovaj način želite da šaljete novac u inostranstvo, preporučujemo da pročitate na koji način to možete uraditi.

Naravno, ukoliko očekujete priliv novca iz inostranstva, treba da budete pripremljeni i za sve ono što vas očekuje u tom slučaju. Uz to, potrebno je da vodite računa o još nekoliko stvari:

Pobrinite se da nalogodavcu dostavite ispravne instrukcije za prilive iz inostranstva – možete ih dobiti tako što ćete kontaktirati sa bankom i zatražiti pomenute instrukcije;
Pošiljalac obavezno mora navesti razlog, tj. osnov slanja novca, jer banka u ove svrhe može tražiti dodatnu dokumentaciju od vas;
Provjerite lične podatke navedene u instrukcijama – puno ime i prezime, adresu stanovanja, grad i državu, odnosno naziv i sjedište firme i broj računa za međunarodne platne transakcije, kada je riječ o pravnim licima;
Imajte na umu i to da će, ukoliko primate valutu različitu od eura, a pošiljalac navede u instrukcijama vaš račun u eurima, banka konvertovati taj iznos deviza prema svom važećem kursu;
Za svaki priliv iz inostranstva, a naročito ako se ne dešava često, provjerite da li imate najnoviju verziju instrukcija.

Zašto sve počinje otvaranjem transakcionog računa?

Otvaranje transakcionog računa predstavlja ulaznicu u svijet brojnih pogodnosti, zbog čega se često može čuti kako sve počinje upravo ovim korakom.

Platne kartice su samo jedan od benefita koji dobijate otvaranjem računa, a, složićete se, i vrlo važan, jer je ovaj komad plastike odavno postao neizostavan dio naših novčanika. 

 

Ovo je samo jedna od brojnih prednosti servisa koji čine život lakšim.

Kako ne biste zaboravljali da platite račune ili ukoliko ste odlučili da svakog mjeseca jedan dio primanja ostavite „sa strane”, može vam biti koristan i trajni nalog – još jedna usluga koju možete ugovoriti besplatno uz otvaranje računa. Na ovaj način će svakog unaprijed definisanog datuma u mjesecu sredstva sa vašeg računa biti preusmjerena na račun drugog lica, odnosno na vaš štedni račun.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV