slika

Istraživanje: 94% ispitanika koristi kartice, 17% svaki dan plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobilnim telefonom

  16/07/2021Za plaćanja, čak i ona do 10 eura, se sve više oslanjamo na kartice, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard sprovela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga idu u korak s evolucijom plaćanja – skoro svi koriste kartice, kupuju online, a beskontaktno plaćaju osam puta više nego prije pet godina.

 

Skoro svi građani koriste kartice

 

Udio korisnika kartica među korisnicima bankarskih usluga nastavio je tendenciju rasta te danas iznosi 94%. Naime, 2017. iznosio je 92%, a ukupnom porastu u proteklom razdoblju najviše je doprinijelo povećanje broja korisnika kreditnih kartica – s 51% na 55%.

 

Ipak, neke se stvari nisu toliko mijenjale. Kao i u proteklih nekoliko godina, u prosječnom novčaniku nalazi se nešto manje od tri kartice (2,7). Međutim, značajan broj korisnika kartica (47%) ima tri ili više kartica, a taj broj raste s visinom prihoda i dobi korisnika. Kartice u prosjeku više koriste oni s višim prihodima, obrazovaniji te muškarci.

 

Upotreba kartica postala dio svakodnevice

 

Korisnici preferiraju plaćanje karticama na prodajnom mjestu pa ih tako 94% karticama plaća više puta mjesečno, od kojih 60% nekoliko puta tjedno, a četvrtina (25%) svakodnevno. Plaćanje karticom na prodajnim mjestima još je češće kod korisnika kreditnih kartica – 30% ih koristi svakodnevno, a 61% nekoliko puta sedmicno. Na bankomatima se kartice koriste ipak nešto rjeđe.

 

Građani žele plaćati beskontaktno

 

U proteklih pet godina, korištenje beskontaktnog plaćanja među korisnicima kartica povećalo se za osam puta te sada iznosi 81%. Ovaj broj ujedno ukazuje na rast korištenja ovog načina plaćanja za 7 postotnih poena u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj je udio još i veći među najmlađim ispitanicima, onima s mjesečnim prihodima iznad 1.000 eura.

 

Značajna većina onih koji koriste beskontaktno plaćanje, tako plaćaju najmanje jednom sedmicno (75%), a svakodnevno njih 17%. Tako su čestoj upotrebi sigurno doprinijele prednosti koje pruža ovaj način plaćanja, a kao glavne, većina ispitanika ističe brzinu i jednostavnost. Uz to, čak 61% ispitanika smatra ga boljim načinom plaćanja od gotovine, dok ga 62% namjerava koristiti češće nego do sada. Štaviše, preko 50% ispitanika smatra ga ne samo sigurnim, nego i najboljim načinom plaćanja.

 

Beskontaktno plaćanje najčešće je u supermarketima, zatim lokalnim prodavnicama te benzinskim pumpama i stajalištima. Ispitanici su istaknuli kako bi svakako htjeli da na većem broju prodajnih mjesta bude moguće beskontaktno plaćanje. To se prije svega odnosi na prodavnice (35%), restorane i kafiće (12%), javni prevoz (11%) te benzinske pumpe (7%).

 

Manje se kupuje na rate

 

Na rate kupuje 65% ispitanika, ponajviše oni stariji od 40 te s višim primanjima, što je za 7 postotnih poena manje nego prošle godine. Najčešće (83%) se na rate kupuje potrošačka elektronika, namještaj (59%) te odjeća i obuća kao i modni dodaci (50%). Na četvrtom mjestu su predmeti vezani uz održavanje automobila, nakon čega slijede putničke agencije, namirnice, knjige i intelektualne usluge. Rate se koriste najviše pri plaćanju iznosa većih od 50 eura, a u prosjeku se plaća na 6 rata.

 

Veliki interes za mobilno plaćanje

 

Gotovo 2/3 ispitanika (61%) zainteresirano je za plaćanje putem mobilnog telefona, a posebno oni najmlađi i obrazovaniji. Plaćanje putem SMS-a je još uvijek najrasprostranjeniji oblik mobilnog plaćanja (71%), a mobilni telefon se u većoj mjeri još koristi i za provjeru stanja na računu i kartičnih troškova (65%) te za mobilno bankarstvo (53%). Uz to, 52% ispitanika zainteresovano je i za inovativnije načine plaćanja, a riječ je o plaćanju putem mobilne aplikacije.

 

Popusti i ušteda vremena podstiču online kupovinu

 

Čak 86% korisnika kartica kupuje online. Među njima prednjače ispitanici s višim primanjima i višeg obrazovanja. Zanimljivo je da 8% ispitanika online kupuje svake sedmice. Proizvodi i usluge koji se tako najviše kupuju su odjeća i obuća (61%), potrošačka elektronika (47%), pokućstvo (39%), kozmetika i parfemi (25%), softver i igre, igračke i dječja oprema, kultura i ulaznice, putničke agencije, aviokarte i knjige . Ono što najviše podstiče online kupovinu su povoljne cijene, promotivne akcije i popusti (67%), ušteda vremena (62%), veća ponuda roba i usluga (60%), mogućnost kupovine u bilo koje doba dana (60%), nedostupnost nekih proizvoda u klasičnim trgovinama (54%), dostava do kućnog praga (43%) te lakše uporedjivanje cijena cijena (39%).

 

S druge strane, ljude od online kupovine odvlači strah od nedostatka sigurnosti, želja da se proizvod vidi prije kupovine, činjenica da nemaju adekvatnu karticu ili metodu plaćanja te mogućnost trgovine svih potrebnih stvari u klasičnim trgovinama.

 

Tako 45% ispitanika ističe da nema povjerenja u web trgovine kada je riječ o ostavljanju kartičnih podataka, dok nešto veći broj ispitanika (49%) nema takvih sumnji te su pohranjuju podatke svojih kartica u stranim (29%) i domaćim online trgovinama (11%) te unutar mobilnih aplikacija (9%).

 

Za online kupovinu najčešće se koriste kartice

 

Raste popularnost korištenja debitnih kartica za kupovinu online pa su upravo ove kartice sada prvi odabir ispitanika pri kupovini online – njima plaća 32% online kupaca, PayPal koristi 26%, a kreditne kartice 25%. S druge strane, gotovinsko plaćanje po dospjeću dostave, internetsko bankarstvo bira tek mali broj ispitanika (7, 5 i 3%).Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV