slika

Mastercard® debitna kartica - kartica za sve Vaše potrebe

  08/07/2021Kada kupujete robu i usluge, plaćate li u gotovini ili platnom karticom? Ukoliko planirate putovanje u inostranstvo, hoćete li nositi samo gotovinu ili ćete veći dio novca držati na kartici?

 

Čak i ukoliko ste navikli da koristite gotovinu, odnosno novčanice i kovanice koje možete da vidite i fizički dotaknete, složićete se da platne kartice sve više postaju neizostavan dio svakodnevice. Dok kod nas ovaj trend tek uzima maha, na nekim razvijenim tržištima gotovinske transakcije čine manje od polovine ukupnih plaćanja, poput Švedske gdje je udio bezgotovinskih plaćanja dostigao 96%. Postoji više vrsta kartica koje se razlikuju po namjeni, a u ovom postu objasnićemo šta je Mastercard ® debitna kartica i za šta je možete koristiti.

 

Za razliku od kreditnih kartica, koje omogućavaju korišćenje sredstava koja trenutno nemate na računu, već ih pozajmljujete od banke (odnosno ulazite u neku vrstu kredita), debitne kartice ograničavaju vašu potrošnju samo na sredstva koja imate na transakcionom računu u datom trenutku. Izuzetak je opcija dozvoljenog prekoračenja po računu, koju takođe možete koristiti i sa vašom Mastercard ® debitnom karticom. Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu predstavlja maksimalni iznos novca koji možete da potrošite, iako nemate dovoljno sopstvenih sredstava na računu. Ovo je kratkoročna pozajmica od banke u slučaju da vam zatrebaju dodatna sredstva u određenom periodu – na primjer, do uplate naredne zarade. U svim ostalim situacijama, debitna kartica omogućava trošenje isključivo sredstava koje već posjedujete.

 

Iako ne pruža mogućnost zaduživanja, Mastercard ® debitna kartica donosi brojne pogodnosti. Zbog čega bi trebalo da je koristite i kako vam ova kartica olakšava transakcije, a i život, objašnjeno je u nastavku teksta.

 

 

Kupovina robe i usluga

 

Čini se da, pri kupovini robe i usluga, ne postoji velika razlika između plaćanja gotovinom ili platnom karticom. Pa ipak, kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, jedna od osnovnih pogodnosti je brzina, posebno onda kada plaćate beskontaktno, odnosno kada samo prislonite svoju karticu na beskontaktni terminal. Za tu vrstu plaćanja, na iznose do dvadesetpet eura nije potrebno unositi PIN. Plaćanje karticom znači da nema čekanja na kusur, prebrojavanja sitnog novca ili pokušaja da se isti nekako „spakuje” u novčanik. U nekoliko sekundi plaćanje je gotovo, a vi ste slobodni da se posvetite ostalim dnevnim zadacima.

 

Kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, jedna od osnovnih pogodnosti je brzina, posebno onda kada plaćate beskontaktno, odnosno kada samo prislonite svoju karticu na beskontaktni terminal.

 

Kada plaćate Mastercard ® debitnom karticom, iznos provizije je 0% na svim POS terminalima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Takođe, pojedini prodajni objekti često daju popuste na plaćanje karticom, što ćete nerijetko saznati kada ste već na kasi, spremni da platite. Iako nije riječ o nevjerovatnim popustima, čak i male, neočekivane uštede znaju da uljepšaju dan i da učine da se osjetite kao da ste dobili nagradu za plaćanje karticom.

 

Kupovina putem interneta

 

Kako zbog pristupačnijih cijena, tako i zbog šire ponude i asortimana proizvoda koje ne možemo pronaći u Crnoj Gori, sve češće se odlučujemo na onlajn kupovinu. Ako tome dodamo i činjenicu da za potrebe ovakve kupovine ne moramo da se odreknemo udobnosti kauča, jasno je zašto je lako zavoljeti ovu vrstu šopinga.

 

Za kupovinu putem interneta neophodno je da posjedujete platnu karticu. Ukoliko je Mastercard ® debitna kartica vaš izbor, dobijate je besplatno uz novootvoreni račun u banci. Kupovina putem interneta svakako zahtijeva određenu dozu predostrožnosti, kako biste bili sigurni da su vaša potrošačka prava, podaci i finansije uvek zaštićeni, a prije nego što krenete u onlajn šoping avanturu, nije na odmet da pročitate i par savjeta za sigurnu onlajn kupovinu.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, savjetujemo da imate posebnu karticu kojom ćete kupovati na internetu. Nakon što obavite nekoliko kupovina putem interneta, nije na odmet da izvadite izvod sa kartice i provjerite sve transakcije. Ako primijetite bilo šta sumnjivo obratite se svojoj banci.

 

Mastercard ® debitna kartica – najčešća pitanja

 

1. Šta da radim ukoliko je kartica izgubljena ili otuđena?

 

Ukoliko ustanovite da vam je kartica izgubljena ili otuđena, potrebno je da se hitno obratite banci pozivom na broj koji je dostupan 24h dnevno. Po prijemu dojave o gubitku/nestanku preduzećemo mjere za njeno blokiranje, kako ne bi bila zloupotrijebljena.

 

Važna napomena: do momenta prijavljivanja gubitka, odgovorni ste za transakcije nastale korišćenjem vaše kartice.

 

2. Da li se, nakon isteka roka važenja, kartica automatski reizdaje ili moram podnijeti zahtjev?

 

Redovna zamjena kartice vrši se po isteku roka validnosti kartice, po automatizmu. Reizdata kartica ima rok važenja 4 godine, poput prethodne. Ukoliko ipak ne želite reizdavanje kartice, potrebno je da se obratite banci 60 dana prije isteka roka važenja kartice podnošenjem potpisanog zahtjeva.

 

3. Šta je potrebno da bih dobio/la Mastercard ® debitnu karticu

 

Da biste dobili Mastercard ® beskontaktnu debitnu karticu potrebno je da imate otvoren transakcioni račun u banci i da popunite zahtjev za izdavanje kartice u nekoj od naših filijala.

 

4. Primijetio/la sam da kartica podržava beskontaktno plaćanje, šta to znači?

 

Beskontaktno plaćanje omogućava da vašom Mastercard ® debitnom karticom platite usluge ili robu jednostavnim prislanjanjem kartice na terminal, za svega nekoliko sekundi. Transakcija je sigurna i ne postoji mogućnost duplog zaduženja ukoliko se više od jednog puta kartica prisloni na terminal. Mastercard ® beskontaktne kartice su prihvaćene na preko 50 miliona lokacija širom sveta, a ukoliko prodajno mjesto nema mogućnost beskontaktnog plaćanja, transakcija se sprovodi na klasičan način.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV