slika

Šta znači pojam “novac iz helikoptera”?

  05/07/2021U vremenima velikih svjetskih kriza nerijetko se kao potencijano rješenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominje “novac iz helikoptera”.

Taj pojam često u vrijeme krize poput ove sadašnje, izazvane pandemijom koronavirsa ili one finansijske 2008. godine pominju ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici.

A šta taj pojam, koji je prvi upotrijebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

“Novac iz helikoptera” je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE – kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrijednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

Prema Fridmanu, centralne banke uvijek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i “bacanje novca iz helikoptera”, kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da “novac iz helikoptera” može biti značajno efikasnija mjera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV