slika

9 od 10 korisnika u Crnoj Gori ima debitnu karticu, trećina kartica u upotrebi svakog dana

Računi do 40 eura najčešće se plaćaju beskontaktno

  28/06/2021Najnovije MasterIndex istraživanje, treće po redu koje kompanija Mastercard sprovodi u Crnoj Gori, potvrdilo je da su kartična plaćanja sastavni dio svakodnevnih trgovačkih aktivnosti naših građana. Rezultati govore da 89% ispitanika posjeduje debitnu karticu, 19% kreditnu, dok 12% ispitanika ima i debitnu i kreditnu karticu.


Sa druge strane, studija je pokazala da su među glavnim razlozima zašto građani ne posjeduju platne kartice nezaposlenost (30%) i nemanje računa u banci (18%), što ukazuje na to da je nivo finansijske isključenosti i dalje visok i da finansijska edukacija opšte populacije treba da bude među najvažnijim prioritetima za tržište.


Svaki treći MasterIndex ispitanik, aktivni korisnik kartica, rekao je da karticama plaća svakoga dana, dok je još jedna trećina ispitanika izjavila da kartice koristi par puta nedjeljno. Debitne kartice kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (50%) i odjeće i obuće (37%), dok kreditne kartice kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno se najčešće koriste prilikom kupovine odjeće i obuće (48%), prilikom obavljanja nabavki za domaćinstvo (42%), kao i za kupovinu namještaja i kućnih aparata (36%). Zadržao se i trend korišćenja kartica na internetu, pa ih 62% korisnika debitnih i 72% korisnika kreditnih kartica upotrebljava za različite kupovine, plaćanja i rezervacije na internetu.

„Razvoj bezgotovinskog društva ne mjeri se samo brojem izdatih kartica i dostupnih platnih rješenja na tržištu, već i njihovom praktičnom upotrebom. Ako pogledamo MasterIndex rezultate koji nam pokazuju da se manji iznosi, oni do 40 eura, češće plaćaju beskontaktno karticama i mobilnim novčanicima nego gotovinom – 43 naspram 35 odsto, dok se tek trećina iznosa preko 40 eura plaća kešom, a ostalih 66% karticama, bilo standardno ili beskontaktno, onda je definitivno jasno da možemo govoriti o pozitivnom trendu razvoja bezgotovinskih plaćanja na tržištu Crne Gore. Ono što svima nama, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru predstoji je rad na daljem širenju bezgotovinske prihvatne mreže, prije svega ka medicinskim ustanovama, frizerskim salonima, državnim institucijama i pijacama koje MasterIndex ispitanici prepoznaju kao lokacije na kojima žele da plaćaju karticama, kao i na edukaciji korisnika i trgovaca kako bismo osigurali da uz slobodu izbora, sve strane u procesu plaćanja mogu da uživaju u sigurnom i besprekornom korisničkom iskustvu kakvo savremene platne tehnologije nude“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Jednostavnost i praktičnost kartičnih plaćanja su karakteristike kartičnih plaćanja koje korisnici najviše cijene (32%), uz činjenicu da na taj način imaju pristup svojim sredstvima kad god i gdje god im je to potrebno (24%). Ono što bi dodatno podstaklo plaćanje karticama su popusti kod trgovaca (59%) i povraćaj novca nakon kupovine (54%).

Na kraju, MasterIndex ispitanici su izrazili i interesovanje za uslugu podizanja male količine gotovine prilikom plaćanja računa karticom, kao uslugu koja je trenutno dostupna u Srbiji, pa bi 49% ispitanika koristilo ovu uslugu da podigne do 50 eura sa svog računa, dok bi 21% ispitanika podizalo i iznose preko 50 eura sa svog računa prilikom kartičnog plaćanja kod trgovca.

 Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV