slika

Zbog kredita i nelikvidnosti banke povećale naknade i provizije

  23/06/2021Neke od banaka na domaćem tržištu od početka godine su povećale iznose naknada i provizija koje naplaćuju klijentima, saopšteno je nezvanično Pobjedi. To je urađeno zbog povećanja rizika poslovanja usljed rasta loših kredita, slabe likvidnosti privrede, te cjelokupne situacije u zemlji.

Osnovne usluge, poput otvaranja računa domaćem stanovništvu i isplate gotovine, ostale su besplatne.

Da su povećane tarife platnog prometa potvrdio je i podatak da su banke za prva tri mjeseca ove godine od naknada i provizija ukupno uzele 12,1 milion eura. Najviše je inkasirala CKB banka – 4,7 miliona, a prati je Hipotekarna sa 2,95 miliona. Po ovom osnovu najmanje su prihodovale Komercijalna 126.000 eura i Ziraat banka 152.000 eura.

Prvi put od osnivanja, prije sedam godina, naknade za platni promet povećala je Lovćen banka. Otvaranje računa za crnogorske građane ostalo je besplatno, dok će za strance od 7. jula biti deset eura. Održavanje računa, bez kartica, je 70 centi domaćem stanovništvu, a nerezidentima 1,5 eura. Paket SMS servisa košta 50 centi, a interna uplata novca na račune banke 0,15 odsto, minimum 0,3 eura.

“Od početka godine je bilo korekcije tarifa platnog prometa za fizička i pravna lica, kao i dodatne razrade tarifnika u cilju boljeg informisanja klijenata. O svim promjenama je obaviješten regulator, a one su blagovremeno objavljene na sajtu banke”, kazali su Pobjedi u Lovćen banci.

Promjena je bilo i u Erste banci gdje se, kako pojašnjavaju, većina izmjena odnosi na dodavanje tarifa za nove usluge i proizvode ili na korekciju postojećih tarifa za unaprijeđene usluge.

“Kod bezgotovinskog nacionalnog platnog prometa na blagajni i elektronskog bankarstva, nijesu mijenjane naknade za uobičajene transakcije građana poput plaćanja mjesečnih računa. Korigovane su cijene bezgotovinskih nacionalnih transakcija fizičkih lica vrijednosti do 1.000 eura, koje se na zahtjev klijenta procesuiraju u realnom vremenu kroz RTGS sistem”, naveli su u Erste banci.

Kod njih su i dalje bez naknada osnovne usluge – otvaranje računa za rezidente, gotovinske isplate s računa, interne uplate na račun fizičkih lica, početno izdavanje platne kartice. Otvaranje računa strancima se naplaćuje pet eura. Vođenje računa je 99 centi mjesečno, a za penzionere 0,49 centi.

“Trenutno Erste banka primjenjuje iste naknade i provizije kao i ranije, ali ćemo u narednom periodu korigovati manji dio tarifa koje se odnose na korišćenje platnih kartica van mreže i kanala Erste banke, kao i dio tarifa za gotovinski platni promet na blagajni”, precizirali su u Erste banci, iz koje građanima savjetuju korišćenje elektronskog i mobilnog bankarstva, gdje su naknade znatno niže nego na blagajni.

CKB banka nije mijenjala iznose naknada i provizija od početka ove godine, ali je to uradila u decembru prošle.

“Prilikom procesa pripajanja Podgoričke banke CKB-u izvršeno je usklađivanje cjenovnih politika za korišćenje servisa i usluga”, rečeno je našem listu u CKB banci.

Otvaranje i ukidanje računa u najvećoj banci na tržištu je besplatno, dok se održavanje, koje uključuje i debitne kartice, naplaćuje od 1,19 eura do 1,49 eura. Održavanje računa penzionerima je nešto povoljnije i košta od 0,49 do 0,99 eura. SMS servis je 99 centi ili 0,07 centi po poruci. Cijene internet i mobilnog bankarstva se kreću od 1,8 do 2,5 eura. Isplata gotovine se ne naplaćuje, a prenos novca na drugi račun u banci je 15 centi.

NLB banka od januara je uvela nove terife za e-commerce u dijelu poslovanja sa POS terminalima – za čuvanje kartice, plaćanja koja se ponavljaju i za rate putem internet trgovine. Iz banke su kazali da su istovremeno ukinuli mjesečnu naknadu od sedam eura za izdavanje dnevnih izvoda firmi na šalteru, a ta odluka važiće od 1. avgusta. Ukinuli su i naknadu od 0,59 eura za održavanje računa studentima do 27 godina koji su vlasnici EYCA omladinske kartice.

Otvaranje računa domaćim građanima u NLB banci je besplatno, dok se strancima naplaćuje pet eura. Vođenje računa, kroz jedan od sedam paketa, mjesečno košta od 59 centi za studente do 10,99 eura ako želite i ličnog bankara. Održavanje računa penzionerima je 70 centi. SMS servis je 99 centi dok se izdavanje debitnih kartica naplaćuje 1,5 eura, a kreditnih dva eura.

Novu odluku o tarifi naknada od 31. marta primjenjuje Hipotekarna banka, iz koje nijesu odgovorili koje su tačno iznose povećali.

Komentarišući to što su banke podigle iznose naknada i provizija, generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković Pobjedi je kazao da se ne dešava ništa što nije već registrovano u regionu.

“Tačno je da u posljednje vrijeme imamo povećanje tarifa kod nekih banaka, koje su o tome uredno obavijestile klijente, ali povećanje tarifa bankarskih usluga je prisutno u regionu od kraja 2020.”, naveo je Pejaković, dodajući da su usluge banaka i dalje niže u odnosu na EU.

On ističe da je na tržištu Crne Gore 12 banaka i da, shodno zakonu, klijent može da ima račun u više njih.

“Klijent može ugasiti račun kod jedne banke i opredijeliti se za usluge kod neke druge. Nema uslovljavanja i bitno je da imate opciju za promjenu”, zaključio je Pejaković.

Joković: CBCG da interveniše

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković smatra da banke naplaćuju visoke naknade i provizije, a o njihovim izmjenama često ni ne informišu klijente.

“Vidjevši da ih pojedine državne institucije ne kontrolišu i da im to prolazi, banke nezakonito uzimaju novac od građana. Centralna banka (CBCG) i Ministarstvo finansija moraju intervenisati jer provizije ne mogu biti veće od onih u okruženju i EU”, rekao je Joković Pobjedi.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV