slika

UBCG: I moratorijum od tri mjeseca udar na prihodovnost i likvidnost banaka

  15/06/2021Na usvojeni prijedlog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet moramo primjetiti da istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, proizvode iste rizike u pogledu smanjenja kreditiranja privrede i stanovništva, ali i udar na prihodovnost i likvidnost banaka sa svim posledicama koje iz tog proističu, saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Iz Udruženja su reagovali zbog usvajanja Amandmana na Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza koji predviđa smanjenje roka za moratorijum sa šest na tri mjeseca. Kako se navodi u reagovanju UBCG, povraćaj glavnice i kamata kroz anuitet, jeste supstanca za poslovanje banaka, a ne prihod, gdje udar nije 600 već teorijski 300 miliona na bankarski sistem.

“Iznenađeni smo ovakvom Odlukom uz nadu da u Parlamentu ipak neće imati potrebnu većinu. Parlametarni zastupnici su imali konstruktivne diskusije, gdje je zaključeno da će se kroz dijalog svih relevantnih adresa naći optimalan okvir za pomoć onima koji eventualno nijesu obuhvaćeni kroz devet paketa mjera koje je CBCG realizovala preko banaka. Međutim, Odluka prenebregava upućivanje na razgovor i nalaženje optimalnog rješenja, kako za klijjente tako i finansijski sistem. Predlažemo da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da u skladu sa međunarodnim standardima se ciljanim grupacijama izađe u susret, ali ne i masovni bezuslovni moratorijum, gdje je evidentna šteta veća nego koristi za sve. Smatramo da je od predloženog važnije razgovarati o tome koje mjere su preduzete, koji su efekti, i šta nam je dalje činiti od strane vlade i banaka na ublažavanju negativne efekte nakon moratorijuma”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su naglasili partnersku ulogu koju su banke imale tokom cijelog perioda pandemije i dodali da su banke, kao važan akter budućeg ekonomskog oporavka, otvorene za aktivno učešće u argumentovanom dijalogu i uspostavljanju optimalnog rješenja koje je održivo i koje će dati pozitivne efekte.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV