slika

Svjetska banka: Crnogorska ekonomija će ove godine rasti 7,1 odsto, najviše u regionu

  10/06/2021Prema najnovijoj prognozi Sjvetske banke, rast globalne ekonomije bi u 2021. godini trebalo da iznosi 5,6%. To bi bio najbrži postrecesijski rast u posljednjih 80 godina.

 

Efekat ovog rasta više će se osjetiti u bogatijim zemljama gde se veliki broj stanovnika vakcinisao i gdje je privreda počela da se oporavlja. Siromašne države sa nevakcinisanim stanovništvom još uvjek se muče sa velikim brojem zaraženih, pa im je ekonomija još i najmanji problem.

 

Ovu tvrdnju najbolje ilustruju prognoze ekonomskog rasta bogatih i siromašnih regiona. Primjera radi, američka ekonomija bi trebalo da poraste 6,8% ove godine. I druge razvijene države će bilježiti visoke stope rasta. Jedna od rijetkih zemalja u razvoju koje će takođe bilježiti oštar rast je Kina, čija će privreda rasti 8,5%. Međutim, mimo nje, zemlje u razvoju neće se ove godine proslaviti sa rastom.

Što se ide niže na ovoj listi, odnosno ka zemljama sa najslabijim standardom, to prognoze rasta postaju lošije. U najsiromašnijim državama rast privrede će ove godine biti najsporiji u posljednje dve decenije, ako se izuzme izuzetno turbulentna 2020. godina. On će iznositi samo 2,9%.

Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, za Crnu Goru se za 2021. godinu očekuje rast od 7,1 odsto i to je najveći očekivani rast od zemalja u regionu. Trend rasta će se prama prognozi nastaviti pa se očekuje da će crnogorska ekonomija naredne gosine porasti 4,5 odsto a 2023. godine 3,5 odsto.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV