slika

Kako je nastao bankomat: Zanimljive činjenice o mašinama koje su postale dio naše svakodnevice

  07/06/2021Bankomat, mašina bez kojeg većina nas ne može “izgurati” mjesec, slavio svoju 54. godišnjicu ovog mjeseca, na dan kada je prvi takav uređaj postavljen 1967. godine u banci u sjevernom Londonu

Iako se pronalazačem bankomata smatra John Shepherd-Barron, prvi kome je palo na pamet da uzima novac sa svog računa pomoću mašine zapravo bio je Luther George Simjian, američki inovator jermenskih korijena, i to 1939. godine.

Njegovom idejom oduševila se banka Citicorp i ponudila tu uslugu svojim klijentima. Međutim, svega nakon nekoliko mjeseci, banka je objavila da prestaje s projektom zbog nedostatka interesa.

Nakon toga dugo niko nije bio zainteresovan za razvoj uređaja, a tek je gotovo 30 godina kasnije (1967.) banka Barclays u Londonu postavila bankomat, koji je bio početak razvoja i širenja bankomata po cijelom svijetu.

Taj prvi uređaj za novac imao je jednu manu – naime, koristile su se jednokratne kartice s jedinstvenim iznosom od deset funti.

Mogućnost koja je bankomate podigla na nivo više uvedena je godinu dana kasnije, a za to je zaslužan Donald Wetzel iz Dalasa. On je omogućio da ljudi mogu koristiti bankomat za osnovnu funkciju – uzeti bilo koju svotu, uz uslov da je imaju na računu.

Neki od prvih bankomata nijesu odmah vraćali karticu korisniku, već je on po nju morao otići do najbliže poslovnice.

Brojke i zanimljivosti


Danas u svijetu ima oko pet miliona bankomata, a predviđa se da će ih do 2022. biti milion više.

Najviše bankomata na milion stanovnika na području zapadne Evrope ima Portugal – 1.540.

Velika Britanija ih ima 1.074, a evropski prosjek je 960.

Najmanji broj bankomata na milion stanovnika u Europi ima Švedska, tek 333.

Dva bankomata se nalaze na Antarktici, i to u istraživačkom centru McMurdo.

Na bankomatima u Vatikanu možete dobiti instrukcije na latinskom, dok u indijskim hramovima u njih možete ubaciti donacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati se ističu u mnogim stvarima pa i u ovom – u Dubaiju i Abu Dabiju bankomati raspolažu sa zlatnim polugama i kovanicama.

Prvi drive-in bankomat, odnosno bankomat s kojeg možete podići novac iz vozila, postavljen je u Velikoj Britaniji, u blizini glavnog aerodroma Heathrow.

Španci na bankomatima nude opciju kupovanja sportskih karata i plaćanja kazni za parkiranje.

Danas su sve češće krađe bankomata, a osim hakerskih zločina popularne su i eksplozije. Lopovi kontrolisanom eksplozijom raznesu bankomat težak nekoliko stotina kilograma i odnesu novac.

Bilo kako bilo, bez bankomata danas ne možemo i svi zapravo volimo onaj zvuk dolaska novca…Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV