slika

Optimizam: Evropske berze dostižu nove rekorde

  06/06/2021Evropske berze u ovom trenutku bilježe nove rekordne nivoe, podržane rastom vrijednosti akcija energetskih kompanija i proizvođača robe namijenjene širokoj potrošnji, pošto su snažni ekonomski podaci iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope podigli raspoloženje investitora.

Snažna ekspanzija fabričke aktivnosti u SAD i Evropi u maju podstakla je u utorak skok akcija na svjetskim tržištima kapitala do novih najviših nivoa, a investitori sada očekuju da će američki podaci o broju novih otvorenih radnih mjesta, koji treba da budu objavljeni u petak, potvrditi solidan oporavak najveće svjetske ekonomije.

Akcije naftnih i gasnih kompanija porasle su za 1,1 procenat rezultirajući dobicima u tim sektorima u Evropi, podstaknute usponom cijena sirove nafte nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da ostanu pri svom planu o postepenom povećanju isporuka na tržišta u junu i julu.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,4 procenta na ranom trgovanju, nakon što je na prethodnoj sesiji zabilježio rekordno visoku vrednost.

Među najvećim dobitnicima evropskog berzanskog trgovanja izdvajaju se danski proizvođač luksuznih televizora i stereo uređaja Bang&Olufsen, koji je registrovao skok cijene akcija od čak 11,9 odsto, nakon što je objavio optimističnu prognozu zarade za cijelu godinu, a ojačale su i akcije švedske kompanije Volvo Trucks, za solidnih 2,7 procenata.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV