slika

I MMF kritikuje predloženi moratorijum na otplatu kredita, doveden u pitanje i oporavak privrede

  28/05/2021Centralna banka Crne Gore je objavila izjavu rezidentnog predstavnika MMF-a u Regionalnoj kancelariji za zemlje Zapadnog Balkana Stephanie Eble povodom Predloga Zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis).

U dopisu se navodi da je MMF zabrinut da bi neciljane mjere finansijske pomoći koje se primjenjuju na sve zajmoprimce koje su trenutno u razmatranju, poput Zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (Lex Specialis), “mogle nanijeti štetu sposobnosti finansijskog sektora da obezbijedi finansiranje stanovništva i kompanija i mogle bi potencijalno da ugroze oporavak”.

Pismo objavljujemo integralno:

“Crnogorski bankarski sektor odigrao je važnu ulogu u pomaganju ekonomiji da prebrodi pandemiju COVID-19. Od početka pandemije, Centralna banka Crne Gore preduzela je nekoliko mjera za pružanje podrške zajmoprimcima, uključujući ciljane moratorijume za građane koji su ostali bez posla usled pandemije i firme koje posluju u sektorima na koje je pandemija imala negativan uticaj. Trajanje i pokriće zajmoprimaca i ekonomskih aktivnosti koji su mogli da se kvalifikuju za moratorijume takođe su prošireni nekoliko puta, a sada uključuju zaposlene koji nijesu primali plate tri mjeseca. Uz mjere podrške koje je Vlada preduzela kroz razne ekonomske pakete, pomogli su da se ublaži uticaj krize na crnogorsko stanovništvo i kompanije, posebno na najugroženije.

Kako oporavak postaje jači, odobravanje kredita od strane bankarskog sistema igraće glavnu ulogu u pomaganju ekonomiji da dugoročno nastavi sa rastom. Mjere finansijske pomoći treba da budu dobro ciljane, vremenski ograničene i na kraju postupno ukidane kako bi se osiguralo da se može zadržati protok novih kredita u ekonomiju.

MMF je zabrinut da bi neciljane mjere finansijske pomoći koje se primjenjuju na sve zajmoprimce koje su trenutno u razmatranju, poput Zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (Lex Specialis), mogle nanijeti štetu sposobnosti finansijskog sektora da obezbijedi finansiranje stanovništva i kompanija, i mogle bi potencijalno da ugroze oporavak. Uz to, takva neciljana mjera bi takođe bila u korist stanovništva i kompanija koji već imaju mogućnost da servisiraju svoje dugove.

Crna Gora mora da sačuva sposobnost finansijskog sektora da igra ključnu ulogu u osiguravanju finansijskih sredstava za podršku ekonomskom oporavku, i na kraju da podstakne dugoročni rast zemlje”.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV