slika

5 prednosti elektronskih izvoda

  22/05/2021Da li ste se ikada zapitali trebaju li Vam baš svi dokumenti koje čuvate, u papirnom obliku? Među njima ima i izvoda iz banke? Izvodi su važni, ali pošto su dostupni u elektronskoj formi, više nema potrebe za papirom. Smanjite količinu papira u svom domu i pretplatite se na elektronske izvode. Elektronski izvodi će Vam se proslijeđivati e-mailom, sa istim informacijama i onoliko često koliko ste ih dobijali u papirnom obliku. Ovim, ne samo da ćete pomoći u zaštiti životne sredine, nego će Vam to pojednostaviti upravljanje ličnim finansijama.

Prednosti elektronskih izvoda su brojne a niže pročitajte neke od njih. I naručite elektronske izvode kod banke ako to već niste uradili.

 

1. Smanjite potrošnju papira, pomozite okolini

 

Proizvodnja papira ima snažan uticaj na životnu sredinu. Za jednu tonu papira potrebno je 24 stabla; prilikom proizvodnje koriste se i voda i energija, a vazduh se zagađuje. Iako se papir može reciklirati,  broj reciklažnih ciklusa je ograničen, jer se sa svakim novim krugom reciklaže kvalitet papira smanjuje. Prema tome, papir se može reciklirati do 7 puta.

 

Stoga je važno da svi smanjimo upotrebu papira što prije. Sa savremenim elektronskim poslovanjem ovo nije teško, jer sve informacije koje bi inače bile na papiru, mogu se sačuvati u elektronskom obliku. Jedan list papira sa pečatom zaista znači mnogo, ali razmislite o tome koliko papira sadrži Vaša cjelokupna arhiva izvoda i računa iz banke. Četvoročlana porodica može da prikupi više od 100 listova izvoda godišnje. Ako zamijenite papirne kopije elektronskim, i dalje ćete moći da sačuvate cijelu arhivu i smanjite štetan uticaj na životnu sredinu.

 

2. Čuvanje dokumenata u elektronskoj formi je lakše

 

Koja je prva stvar koju uradite kada dobijete papirni izvod poštom? Otvorite pismo, možda bacite pogled i odložite ga za “kasnije čitanje” (bacite kovertu - još jedan otpad više)? Ili, sve pročitate odmah i pažljivo odložite u fasciklu ili na neko drugo mjesto? Tako skupljate papire i morate obezbijediti posebno mjesto u domu za njih.

 

Iako pažljivo postupate sa njima, često dolazi do gubitka ili oštećenja papira. Zato je čuvanje u elektronskoj formi lakše i sigurnije. Primajte izvode putem elekstronske pošte kao priloge koje možete sačuvati u svojim folderima na računaru ili drugim nosačima podataka. Vjerovatnoća gubitka ili oštećenja sačuvanih elektronskih izvoda je mala, osim ako ih slučajno ne izbrišete.

 

3. Dokumenti u elektronskoj formi su lako dostupni i pregledni

 

Ponekad želite da provjeriti kada i koliko ste platili račun od prije nekoliko mjeseci. Ako se oslanjate na “papirnu” arhivu, prvo morate pronaći odgovarajući račun i utvrditi da je to traženi račun. Ako je Vaša arhiva dobro organizovana, nekako će ići, ali ako se nađete u gomili papira na stolu, to će otežati posao.

 

Dokumenti u elektronskom obliku su lakši za pristup, a arhiva je preglednija, čak i ako niste organizovana osoba. Elelektronski izvodi koje Vam banka šalje putem e-maila su imenovani tako da ih brzo možete pronaći i kreirati preglednu arhivu. Takođe možete tražiti dokument kroz opciju za pretraživanje elektronske pošte.

 

4. Bolji pregled priliva i odliva i jednostavnija kontrola

 

Prvi korak ka uređenim ličnim finansijama je dobar pregled finansijskih tokova te shodno tome cjelokupne finansijske situacije. Pošto je pristup podacima u elektronskoj formi lakši, Vaša lična finansijska kontrola će biti i bolja i jednostavnija. Bićete bolje upućeni u svoju trenutnu finansijsku situaciju i brzo identifikovati glavne razloge za neočekivani minus na Vašem računu.

 

5. Manji rizik da će se Vaši izvodi iz banke naći u pogrešnim rukama

 

Papirni izvodi lako mogu dospjeti u pogrešne ruke. Možda ste zaboravili da informišete banku o promjeni adrese tokom preseljenja, možda ste izgubili važane papire dok ste ih nosili u svojoj tašni ili ste ih ostavili u sobi u kojoj ih svi mogu vidjeti. Možda Vam ovo ne zvuči zabrinjavajuće, ali to su osjetljive informacije koje bi mogle biti zloupotrijebljene.

 

Ukoliko prestanete da koristite papirne izvode, ovaj rizik će biti manji. Izvještaje ćemo Vam slati u elektronskoj formi putem e-mail adrese kojoj samo Vi imate pristup. Na ovaj način neće biti moguće da neko zloupotrijebi informacije koje se nalaze u Vašim izvodima. Zato je vrlo važno da uvijek imamo Vašu ispravnu e-mail adresu, pa Vas molimo da nam prilikom ostavljanja podataka, date tačnu e-mail adresu koju redovno koristite.

 

Bez papira, bez tragova u okruženju.      

Zamijenite papirne kopije elektronskim kako biste smanjili štetan uticaj na životnu sredinu i lakše čuvali izvode. To će Vam olakšati kontrolu priliva i odliva, a briga da ćete izgubiti Vaš izvod ili da može “doći u  pogrešne ruke” biće suvišna.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV