slika

Ne nasijedajte na ova četiri mita o novcu

  16/05/2021Što se tiče upravljanja novcem, vjerovatno ste čuli puno pravila i savjeta: “Potrošite manje nego što zaradite.” “Počnite da štedite rano za penziju.” “Držite se budžeta.”

Ali tu je i puno zabluda, a CNN nam donosi četiri takva na koje ne bi trebalo da nasijedate:

Svaki dug je loš

Dug je opterećenje, a često nam kažu da ga treba izbjegavati pod svaku cijenu.
Ali postoji takva stvar kao što je “dobar dug” – dug koji ima nisku kamatnu stopu i može vremenom pomoći u stvaranju imovine ili čak bogatstva.

Ideja koja stoji iza dobrog duga je da će on donijeti buduću vrijednost, poput podizanja hipoteke ili zajma na fakultetu.

Ali “loš dug” – poput kreditnih kartica s visokim kamatama – može vas brzo gurnuti u finansijsku rupu.

“Dug na kreditnoj kartici jedna je od najopasnijih stvari … puno gora od lošeg ulaganja ili štednje novca u madracu”, smatra Majkl Resnik, sertifikovani finansijski planer i viši savjetnik za upravljanje bogatstvom u GCG Financial.

Dug igra ulogu u određivanju vaše kreditne ocjene, koju zajmodavci koriste za procjenu vašeg kreditnog rizika i koje će vam kamatne stope biti naplaćene. Što je kreditni rezultat bolji, to su uslovi bolji, što vam štedi novac na kamatama.

Iznajmljivanje stana je bacanje novca

Kupovina kuće može vam pomoći u izgradnji bogatstva jer se nadamo se da s vremenom gradite kapital. Ali postati vlasnik kuće ne mora uvijek imati finansijskog smisla.

“Kupovina kuće dugoročno može biti sjajna investicija, ali nije nužno prikladna za svakoga”, smatra Trina Patel, menadžerka finansijskog savjeta u aplikaciji za upravljanje novcem Albert.

Postupak kupovine kuće dolazi s mnogim unaprijed utvrđenim troškovima, uključujući avanse i troškove kredita, kao i troškove izvan hipoteke, poput raznih naknada, poreza na imovinu, osiguranja i bilo kakvih popravki.

Za ljude koji planiraju živjeti na određenom području samo nekoliko godina, iznajmljivanje bi moglo imati više finansijskog smisla.

“Zašto rizikovati da kratkoročno izgubimo novac, a da ne pominjemo transakcijske troškove kupovine i prodaje?” upozorio je Resnik.

U penziji ćete potrošiti manje novca

Znate sve one stvari koje neprestano dodajete na svoj popis “stvari koje ću raditi kad se penzionišem”? Sve će to koštati.

Opšte je pravilo da biste trebali da imate oko 80% godišnje plate prije penzinisanja. Ideja je da više nećete trebati da štedite, hipoteka će vam se otplatiti ili ćete potrošiti manje ako svakodnevno nećete raditi, ili barem tako razmišljate.

No, za neke bi njihov način života u mirovini mogao biti i skuplji od godina rada.

“Imamo nekoliko klijenata koji u mirovini troše više novca, jer napokon imaju vremena za putovanje ili žele kupiti dom ili žele pomoći unucima da finansiraju studije”, rekao je Čad Čejs, direktor direktorara za klijentske usluge u kompaniji Garrett Investment Advisors.

Nepritstojno je razgovarati o novcu

Za neke se razgovor o novcu smatra tabuom.

Ali iskreni razgovor o novcu s partnerom može vam pomoći da utvrdite potrošnju i spriječite nepotrebno trošenje.

“A ako imate djecu, držite ih u znanju i naučite ih što prije upravljanju novcem”, rekao je Patel.

Razgovori o novcu između kolega na poslu i vaših prijatelja takođe mogu biti korisni.

Razgovaranje o savjetima o ličnim finansijama i uštedi među prijateljima može vam pomoći da postupak štednje i racionalizacije troškova izgleda manje zastrašujuće i rasvijetli alate i trikove koji će svima pomoći da ojačaju svoje finansijske temelje.

“Mnogo toga možemo naučiti jedni od drugih kad počnemo razgovarati o novcu. Kad to sve čuvate, ne znate šta ne znate ili šta biste još mogli raditi”, rekao je Patel.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV