slika

Visa, Mastercard i PayPal dobijaju konkurenciju: Najveće evropske banke prave novi platni servis

  06/05/2021Više od 30 najvećih evropskih banaka i kartičarskih procesora planira da osnuje platni servis koji će moći da konkuriše grupi američkih finansijskih i kartičarskih divova poput Vise, Mastercarda, PayPala i Applea.

Kako piše Financial Times, a prenosi Poslovni dnevnik, grupa je okupljena u Evropsku platnu inicijativu (EPI), a njen predsjednik Joakim Šmalc ističe da je ideja stvaranje evropskog platnog diva sposobnog da “izađe na crtu” američkim kompanijama.

Inicijativa sa sjedištem u Briselu trenutno okuplja 40-ak stručnjaka za platni promet i kartičarske transakcije. Započeli su s radom prije devet meseci, a do septembra bi trebali da naprave nacrt panevropskog platnog servisa koji će se moći koristiti za plaćanje u fizičkim i internet trgovinama, plaćanje računa između individualnih potrošača te podizanje gotovine na bankomatima.

Među bankama koje su dio ove inicijative nalaze se divovi poput njemačkog Deutsche Banka, francuske BNP Paribas, italijanskog UniCredita, španskog Santandera i holandskog ING-a. Klijenti tih 30 banaka i procesora obave više od polovine svih kartičarskih transakcija u Evropi.

Prema navodima FT-a, projekat ima podršku Evropske komisije i evropskih finansijskih regulatora.

Joakim Šmalc ističe kako je EPI do sada primio više od 30 miliona eura od subjekata koji ga podržavaju. Inače, Šmalc je takođe i član upravnog odbora Njemačkog udruženja štedionica, najveće organizacije njemačkih banaka koje rade s građanstvom. Prva EPI-jeva aplikacija koja će omogućavati elektronsko plaćanje u realnom vremenu između potrošača mogla bi biti lansirana već početkom 2022. godine. Idući platni alati mogli bi slijediti u drugom polugodištu, ističe Šmalc.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV