slika

REGION

Slovenci tokom pandemije uštedjeli dvije milijarde eura

  05/05/2021Sredstva slovenačkih domaćinstava na depozitnim računima u bankama porasla su za preko dvije milijarde eura na rekordnih 23 milijarde eura u pandemijskoj 2020. godini u odnosu na prethodnu, saopštila je danas Banka Slovenije.
Ovaj rast se pripisuje mjerama na tržištu rada preduzetim tokom epidemije, koje su omogućile povećanje zarada, ali i zatvaranju mnogih prodavnica, zbog čega veći dio prihoda domaćinstva nisu trošila.

Prošle godine bruto raspoloživi prihod domaćinstava u Sloveniji porastao je za 3,8 posto ili za 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, prenosi agencija STA.

“Iako su domaćinstva imala na raspolaganju više sredstava, privatna potrošnja u Sloveniji je snažno pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to su uglavnom vezani za restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i za predostrožno ponašanje građana”, navode iz centralne banke Slovenije.

Budući da su tokom zaključavanja mnoge usluge bile barem djelimično ograničene, a prodavnice neegzistencijalne robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019.

Prema podacima Banke Slovenija, domaćinstva su u velikoj mjeri pretvorila svoje prihode u štednju, što je podiglo stopu štednje za skoro 11,7 poena na 25 posto.

Centralna banka je registrovala još jedan trend prošle godine – nešto nižu tražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je lani u Sloveniji za 218 miliona eura, navodi STA.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV