slika

Istine i zablude o plaćanju karticama

  03/05/2021Platne kartice koristi sve više ljudi. Njihova upotreba povećala se uglavnom tokom perioda koronavirusa, jer u poređenju sa gotovinom, omogućavaju beskontaktno plaćanje te na taj način smanjuju mogućnost prenošenja virusa. Međutim, i dalje, gotovo svakodnevno možemo čuti nedoumice i pitanja, posebno o beskontaktnim karticama. Pogledajmo šta je istina o plaćanju beskontaktnim karticama a koje su glasine jednostavno neistinite.

Korišćenje platnih kartica je zaista jednostavno i pogodno za sve. Razbijamo prvi mit – samo mladi plaćaju platnim karticama – jer svakodnevno svjedočimo drugačijim prizorima; platne kartice koriste svi koji su spoznali njihove prednosti, bez obzira na godine.

 

Ali koje su druge istine o platnim karticama koje će impresionirati nove korisnike?

 

Istina br. 1: Kada plaćamo karticom, imamo dobar pregled potrošnje

Ljudi koji ne koriste kartice često, ponekad se brinu da će potrošiti više koristeći kartice i da neće imati pregled potrošnje. Svi koji su navikli da koriste mobilni telefon i žele da prate potrošnju, tako da u svakom trenutku znaju koliko novca imaju na računu i pregledaju transakcije obavljene karticom, mogu da dobijaju sms obavještenje o odlivu sa kartice ili preuzmu aplikaciju za mobilno i elektronsko bankartsvo u okviru koje mogu da pregledaju sve transakcije obavljene karticom.

 

U svakom slučaju, pregled potrošnje debitnom platnom karticom možete dobijati jednom mjesečno na izvodu, koji takođe možete naručiti na svoju e-mail adresu koju ste ostavili banci kao kontakt, tako da nemate bojazni da bi se mogao izgubiti među ostalom poštom. Mejl sa zahtjevom pošaljite putem linka. Na ovaj način ćete doprinijeti očuvanju drveća i imati uređeniju arhivu.

 

Istina br. 2: Plaćanje karticama je sigurnije

Često čujemo upozorenje pri korišćenju kartice da ukoliko smo nepažljivi, neko može da u prolazu ili u autobusu ukrade velike sume novca sa beskontaktne kartice – ovo je takođe je mit! Beskontaktne kartice rade na maksimalnoj udaljenosti od 4 cm od čitača, a samo pravi bankarski terminal može čitati podatke sa kartice. Osim toga, danas se na tržištu mogu naći novčanici sa ugrađenom RFID (engl. Radio frequency identification – sistem daljinskog slanja i prijema podataka pomoću RFID pločica/odašiljača) zaštitom koja onemogućava očitavanje podataka sa kartice dok je ona u novčaniku. Ali ovo nije jedina mjera sigurnosti. Nakon niza od nekoliko uzastopnih beskontaktnih transakcija (u zbirnom iznosu od 150 EUR) bez unošenja PIN broja vaše kartice, sljedeća takva transakcija će biti odbijena, a kartica će se morati koristiti umetanjem u POS terminal i unosom PIN broja.

 

Međutim, u Crnoj Gori za kupovinu ispod 40 EUR nije potrebno unositi četvorocifrenu šifru kartice - PIN. Beskontaktne kartice, u tom slučaju, omogućavaju potpuno beskontaktno plaćanje, jer ne predajete karticu, niti morate da dodirujete tastaturu POS terminala da biste unijeli PIN broj. U vrijeme koronavirusa ovo je mnogo sigurnije plaćanje nego gotovinom koja prolazi kroz puno ruku i koja se, za razliku od platnih kartica, ne može dezinfikovati.

 

Istina br. 3: Zaboravljeni PIN ne znači kraj svijeta

Digitalna sigurnost postaje sve važnija. Svakodnevno unosimo veliki broj poprilično različitih lozinki: za otključavanje telefona, otključavanje računara, prijavljivanje na razne društvene mreže, registraciju u internet prodavnicama, mobilnom ili internet bankarstvu, raznim aplikacijama... Među svima njima je, naravno, i četvorocifren šifra (lozinka) za korišćenje platnih kartica tj. PIN broj. Nema potrebe da oklijevate da počnete da koristite plaćanje karticom zato što se bojite da ćete zaboraviti PIN broj.

 

Ako mislite da se nećete sjetiti svog novog PIN-a, promijenite ga na bankomatu u drugi koji će biti lakši za pamćenje. Broj možete zamijeniti za karticu ličnog računa, bez obzira da li imate Mastercard ili Visa karticu. Međutim, preporučujemo da izbjegavate isti PIN za sve svoje kartice.

 

Zapamtite: Kada birate PIN koji se lakše pamti, odaberite onaj koji vi lako možete da zapamtite, a drugi ne mogu brzo da pogode. PIN broj, kao i ostale lozinke, ne bi trebalo da se sastoji od istih cifara (npr. 7777), predvidljivih sekvenci (npr. 1234), vašeg rođendana, godine rođenja itd.

 

Ponekad se međutim, obično na blagajni, ne sjetimo odmah PIN broja. Dobra vijest je da se čak i nakon tri uzastopne greške pri unosu PIN-a, kartica još uvijek ne gubi. Ako tri puta pogrešno ukucate PIN u prodavnici ili restoranu, budite mirni. Kartica je blokirana, ali kada razmislite koji je vaš PIN broj i kada se sjetite, idite do najbližeg Bankomata. Iskoristite besplatnu opciju “RESET” i zaključana kartica će se “odblokirati” i moći ćete ponovo da je koristite.

Šta ako izgubite karticu?

Ako vam se dogodi da ne znate gdje vam je kartica, budite smireni. Možda ste jednostavno zaboravili gdje ste je stavili, a ne nužno da vam je ukradena. Možete je istovremeno blokirati u mobilnoj banci ili možete nazvati banku na dežurni Call centar. Dodatnu sigurnost pružaju sigurnosne SMS poruke koje vas obavještavaju o transakcijama izvršenim karticom. Odmah ćete biti obavješteni o neovlašćenoj upotrebi kartice i moći ćete brzo da reagujete. Ovu uslugu možete koristiti posebno, ili u okviru nekog od paketa.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV