slika

Šest stvari koje morate znati kada razmišljate o podizanju kredita

  28/04/2021Da li shvatamo svrhu podizanja kredita ili ne? Koristimo li olako tu mogućnost brzog preuzimanja veće sume novca, bez ozbiljnijeg promišljanja o načinu i vremenu otplate?

U nastavku je pregled najvažnijih stvari koje morate znati kada razmišljate o podizanju kredita.

 

Da li nam je kredit zaista potreban ili isuviše olako posežemo za tom opcijom? Odgovor je ne, ukoliko znamo šta je kredit, zbog čega nam je tačno potreban i ako napravimo plan otplate koji neće da ugrozi našu rutinu.

 

Kredit je koristan alat ukoliko znamo njime da upravljamo. Experti kredit poistovjećuju sa motornom testerom. Ako znate kako se koristi motorna testera, ugrijaćete i sebe i svoju porodicu, a možete i zaraditi novac koristeći je. Međutim, ako ne znate, ona je vrlo nezgodna stvar i možete se povrijediti i upropastiti sebi život.

 

Krediti se dijele na korisne i iznuđene. Stambeni su korisni krediti, jer rješavaju krupno životno pitanje, i to je dio koji i rješava ono što je poenta kredita – mijenja finansijsko razmišljanje na dugi rok. Keš i kratkoročni krediti su, ako posle ne nastupi promena navika, samo privremeno riješili problem.

 

Kredit ne uzimate od banke, vi ga uzimate od svojih budućih prihoda. Kada odlučite da iz nevolje treba da vas izbavi treća strana, a to je banka, morate da budete svjesni da je to samo privremeno rješavanje problema, i to uz kamatu.

 

Zabluda je da u bankama postoji savjetnik za stanovništvo. To nije nikakav savjetnik, jer ne možete otići kod njega da ga pitate kako da trošite manje, kako da ne uzmete kredit, kako da zarađujete više – to bi bio savjetnik.

 

U banci su to prodavci, zato morate biti oprezni sa pitanjima koja postavljate banci i morate biti spremni prije nego što odete u banku da definišete koji iznos rješava vaš problem, ali isto tako koji iznos odvajanja u formi mjesečne rate ne pravi novi problem.

 

Kredit je potpuna suprotnost štednji. Ko god je uzimao kredit zna da prije uzimanja nije mogao sa strane da odvoji neki iznos, a kada uzme kredit itekako može da odvoji sa strane, jer je potpisao ugovor sa bankom koja ga na to obavezuje.

 

Tu svoju nesposobnost plaćamo skupo kada podvučemo crtu i utvrdimo koliko smo više novca dali za otplatu iznosa koji nam je bio potreban. U slučaju stambenih i sličnih kredita može se ispostaviti da je vrijednost koju smo stekli kreditom premašila taj iznos i zato se takvi krediti smatraju korisnim, čak i odličnom investicijom.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV