slika

Spremno 20 miliona eura: Počinje realizacija prve faze kreditne podrške privredi

  07/04/2021Uzimajući u obzir i dalje prisutne probleme u privredi izazvane pandemijom koronavirusa, prije svega nelikvidnost i potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima, Vlada Crne Gore intenzivno radi na pripremi novog paketa mjera kojim će nastaviti da podržava privredu a čije se usvajanje očekuje krajem aprila, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Dio novog paketa mjera je, kako se navodi, i set kreditnih linija koje priprema Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF), u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja dodatne finansijske podrške za likvidnost.

“Ova podrška je namijenjena prije svega mikro, malim i srednjim preduzećima čija je likvidnost ugrožena usljed negativnog uticaja pandemije COVID-19, čime Vlada želi staviti poseban akcenat na podršku ovoj kategoriji preduzeća. Ukupna vrijednost kreditne podrške, uključujući IPARD program će iznositi 20 miliona eura, a njena realizacija će otpočeti naredne sedmice”, precizira se u saopštenju.

Kroz ovu podršku, potencijalni korisnici, čije je poslovanje ugroženo usljed uticaja pandemije COVID-19 će imati mogućnost da apliciraju za, kako se ističe, veoma povoljna finansijska sredstva, u cilju rješavanja problema tekuće likvidnosti.

“Spomenuti paket kreditnih linija, prvenstveno se odnosi na finansiranje obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, uz veoma povoljne kamatne stope, koje se kreću od 1,5% do 3,0%, fiksno na godišnjem nivou. Takođe, poseban benefit za potencijalne korisnike se ogleda u činjenici da isti imaju mogućnost apliciranja za kreditna sredstva, na osnovu ‘mekih’ sredstava obezbjeđenja (mjenice preduzeća, lične mjenice)”, navodi se.

Posebne povoljnosti ovog paketa vezane su za „Program podrške likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom korona virusa“, putem koje potencijalni korisnici, čija je djelatnost ugrožena usljed uticaja pandemije COVID-19, mogu aplicirati za kreditna sredstava u iznosu do 150.000 eura, uz rok povraćaja do 5 godina uključujući 1 godinu grejs perioda, uz kamatnu stopu od 1,5%.

Namjena kredita je rješavanje problema likvidnosti kroz finansiranje obrtnih sredstava, neto zarada za zaposlene, troškova zakupa.

Detaljne informacije će biti dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i Investiciono razvoj fonda.

“Istovremeno, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnim finansijskim institucijama rade na obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava kojima će podržati privredu, a koja će takođe biti dio novog paketa podrške privredi”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV